Politik

Iransk krigsskib til britisk krigsskib i lydklip: Hold jer væk

Under beslaglæggelsen af det britiske olieskib Stena Impero advarede en iransk officer et britisk krigsskib mod at komme for tæt på.

Ifølge den britiske udenrigsminister Dominic Raab har Storbritannien ikke i sinde at "bytte" de beslaglagte olieskibe, hvilket Irans præsident Hassan Rouhani har foreslået som en mulighed. Screenshot: HO/Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB)/AFP

Den iranske Revolutionsgarde har offentliggjort et lydklip, hvori en af dens officerer beder det britiske krigsskib HMS Montrose om at holde sig væk under en iransk beslaglæggelse af det britiske olieskib Stena Impero i Hormuzstrædet den 19. juli. Det skriver The Guardian.

»Britisk krigsskib Foxtrot 236, dette er Sepah (red. Irans Revolutionsgarde) flådes patruljebåd: I er forpligtet til ikke at blande jer i denne sag,« lyder det i klippet med en officers direkte henvendelse til det britiske krigsskib.

Ifølge det britiske forsvarsministerium befandt HMS Montrose sig på daværende tidspunkt sig 60 minutter fra olieskibet, hvilket var for langt væk til, at krigsskibet var i stand til at forsvare Stena Impero.

Til den iranske besked lyder svaret med britisk accent, at »vi er i nærheden af et internationalt anerkendt stræde med et handelsfartøj i nærheden, der afvikler transitpassage«. Dertil lyder det fra den iranske officer:

»Sæt ikke jeres liv på spil.«

Lydklippet fra Irans Revolutionsgarde er blevet offentliggjort dagen efter, at HMS Duncan - et andet britisk krigsskib - ankom til området for at støtte HMS Montrose i at forsvare britiske olieskibe, som passerer gennem Hormuzstrædet.

Den iranske beslaglæggelse af Stena Impero og dens 23 besætningsmedlemmer skete, efter at Storbritannien beslaglagde det iranske olieskib Grace 1 tidligere på måneden.

Den britiske beslaglæggelse skete angiveligt, fordi der var mistanke om, at det iranske skib var på vej mod Syrien med olie, hvilket er i strid med EU’s sanktioner.

Storbritannien ønsker at samle en europæisk flådemission, som skal beskytte handelsskibe i Hormuzstrædet, hvilket udenrigsminister Jeppe Kofod fredag udtalte, at regeringen »ser positivt« på.

BRANCHENYT
Læs også