Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Irland er kernen i Johnsons strid med EU - nu kan det også blokere for trumf-aftale med Trump

Irsksindede kongresmedlemmer stiller sig klar til at blokere handelsaftale mellem Storbritannien og USA, hvis den påvirker freden i Nordirland og den frie bevægelighed over grænsen.

Brexit - britisk farvel til EU
Boris Johnson og Donald Trump har tilsyneladende skabt en god forbindelse i Johnsons første tid som premierminister. De to mødtes allerede i 2017, da Johnson var udenrigsminister.Arkivfoto: Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

USA's præsident Donald Trump og Storbritanniens nyudnævnte premierminister Boris Johnson har offentligt snakket om muligheden for hurtigt at stable en handelsaftale mellem de to parter på benene, når brexit formentlig bliver en realitet 31. oktober.

I en virkelighed, hvor et no deal-scenarie langt fra er usandsynligt, ville det, som Trump har kaldt en »meget omfattende handesaftale,« blive brugt som støddæmper for briternes afsked med unionen.

The Guardian skriver dog, at den plan hurtigt kan løbe ind i problemer, hvis ikke Boris Johnson får styr på to sammenhængende udfordringer, som også er kernen til størst uenighed med EU for tiden: Grænsen mellem Nordirland og Irland og sikringen af fredelige tilstande i samme område.

Det er især en samling af irsksindede medlemmer af Den amerikanske Kongres - både republikanere og demokrater - der overfor The Guardian erklærer sig klar til kamp.

I alt er 54 kongresmedlemmer forsamlet i en gruppe under navnet "Venner af Irland." Her har man især respekt for "Good Friday"- aftalen (også kendt som Belfastaftalen red.) , som i 1998 blev indgået og siden har været med til at sikre stabilitet og fred i Irland.

Republikaneren Pete King er næstformand i "Venner af Irland." Han kalder det en »unødig provokation,« at Johnson går imod det såkaldte "backstop," som skal sikre, at der ikke indføres en fysisk grænse mellem Nordirland og Irland.

King er selv klar til at gå imod Trump omkring en handelsaftale, og han tror, at det samme gør sig gældende for mange flere.

»Jeg vil tro, at alle, der har er stærk tro på Nordirland og Belfastaftalen og den åbne grænse, vil være villige til at gå imod præsidenten,« lyder det uden omsvøb fra King.

Richard Neal, der også er næstformand i "Venner af Irland"-gruppen er ligeledes kritisk overfor en handelsaftale. Og fordi Neal samtidig er formand i et magtfulgt kongresudvalg, der kan forhale handelsaftaler på ubestemt tid, vejer hans løfte tungt.

»Jeg vil være meget lidt entusiastisk for at indgå en handelsaftale med Storbritannien, hvis den kan sætte Belfastaftalen over styr,« lyder det til The Guardian fra King, som samtidig gør det klart, at en så kompleks handelsaftale, som der vil være brug for, kan tage op mod 4-5 år at gennemføre uanset hvad.

Truslerne om en blokade i Kongressen kommer blot få dage efter, Boris Johnson erklærede, at han nægter at mødes med EU-lederne, indtil de går med til at fjerne det føromtalte "backstop" fra den aftale, som hans forgænger Theresa May nåede frem til med EU.

»De ved allesammen, hvordan vi forholder os: Vi kan ikke acceptere "backstoppet." Det er blevet forkastet tre gange, som udtrædelsesaftalen ser ud i dag, er den død, og det forstår alle. Men der er plads til at lave en ny og bedre aftale,« har det lydt fra Johnson.

Premierministeren har samtidig garanteret, at uanset hvilket tænkeligt scenarie, man havner i efter 31. oktober, så vil der ikke blive indført en hård grænse med grænsekontrol mellem Irland og Nordirland.

BRANCHENYT
Læs også