Politik

20 personer er dræbt i skyderi i butikscenter i Texas

20 personer er dræbt i et skyderi lørdag i El Paso. Det oplyser Texas' guvernør, Greg Abbott, på pressemøde.

Overvågningskameraer fangede en mand med et våben på vej ind i Walmart-butikscentret i byen El Paso. Ifølge flere medier er han 21 år og fra Dallas-området. - Foto: Courtesy Of Ktsm 9/Ritzau Scanpix

20 personer er dræbt i et skyderi lørdag i en Walmart-forretning ved et butikscenter i byen El Paso i den amerikanske delstat Texas. 

Det oplyser Texas' guvernør, Greg Abbott, natten til søndag dansk tid på et tv-transmitteret pressemøde. 

Desuden blev mindst 24 personer såret. 

- En almindelig lørdag, hvor folk slapper af med indkøb, er blevet forvandlet til en af de blodigste dage i Texas' historie, siger guvernøren. 

Det er ifølge nyhedsbureauet Reuters det 8.-værste masseskyderi i USA's nyere historie efter en tilsvarende hændelse i San Diego i 1984, hvor 21 blev dræbt. 

Politiet har identificeret og anholdt den formodede gerningsmand. Der er tale om en 21-årig mand fra byen Allen nær Dallas, der ligger knap 1100 kilometer øst for El Paso. 

Anholdelsen af den mistænkte forløb uden problemer, og politiet løsnede ikke skud, skriver nyhedsbureauet Reuters. 

Motivet til skyderiet kendes ikke, men ifølge CNN's oplysninger er politiet i Texas i gang med at undersøge et opslag, der blev offentliggjort på internettet forud for skyderiet, og som kan pege i retningen af et motiv.

Den 21-årige mand under mistanke menes at have lavet opslaget. 

Avisen Los Angeles Times skriver, at opslaget indeholdt synspunkter om, at latinamerikansk indvandring udgør en "invasion" samt enighed med personerne bag angrebet på moskéer i Christchurch i New Zealand.

Den 21-åriges Twitter-profil skulle ifølge samme medie have hyldet præsident Donald Trump og hans planer om at bygge en mur langs den mexicanske grænse.

Politichefen i El Paso, Greg Allen, oplyser på pressemødet, at der muligvis er tale om en hadforbrydelse. 

- Lige nu har vi et manifest fra denne person, der til en vis grad viser, at det muligvis er en hadforbrydelse, siger han. 

Et flertal af indbyggerne i El Paso, der ligger på grænsen til Mexico, er latinamerikanere. 

Blandt de dræbte er tre mexicanere, oplyser Mexicos præsident, Andres Manuel Lopez Obrador, ifølge Reuters. 

Den amerikanske præsident, Donald Trump, er oprørt over lørdagens massakre.

- Frygtelige skyderier i El Paso, Texas. Forlydender er meget slemme, mange er dræbt. Arbejder med statslige og lokale myndigheder samt politi, skriver præsidenten på Twitter.

Masseskyderier er et hyppigt fænomen i USA, hvor borgerne i mange delstater har let adgang til våben.

Det netbaserede Gun Violence Archive, der indsamler statistik om vold og drab med skydevåben, har optalt, at der fra nytår til 4. august i år har været 251 masseskyderier.

Gun Violence Archive definerer et masseskyderi som en episode, hvor fire eller flere bliver dræbt eller såret af skud. 

Næsten 40.000 personer blev i 2017 dræbt af skud i USA. Det oplyser Centers for Disease Control and Prevention, der er den officielle myndighed, som fører statistik.

Heri indgår også antallet af selvmord og vådeskud. Ifølge den britiske avis The Guardian var 60 procent af de 39.773 dødsfald i 2017 selvmord, mens 14.542 af dem var drab. Det svarer til godt 36 procent.

/ritzau/

Læs også