Politik

Forsker: Trump-administrationen har modarbejdet afslørende rappport

En amerikansk forskers oplevelser er blot de seneste i rækken af undertrykkende tiltag, siger flere videnskabsfolk.

En undersøgelse viser, at den stigende luftforurening forringer næringsværdien af ris. En vigtig information for hundreder af millioner af mennesker. Men en forsker hævder, at rapporten blev undertrykt. Foto:  Gagan Nayar/AFP

Den 62-årige planteforsker Lewis Ziska i det amerikanske landbrugsministerium står bag en afslørende undersøgelse, der viser, at stigende mængder kuldioxid i atmosfæren forringer næringsværdien af ris. En meget interessant viden, da hundreder af millioner af mennesker på verdensplan har ris som en af de vigtigste fødekilder. Men ifølge Ziska forsøgte Trump-afministrationen at lægge låg på forskningen, da den skulle offentliggøres, skriver EcoWatch.

Det amerikanske landbrugsministeriums forskningsenhed, ARS, forsvarer beslutningen om ikke at udsende en pressemeddelelse om sammenhængen mellem luftforurening og ris med, at der angiveligt er uenighed mellem forskere om validiteten af undersøgelsens konklusion. Og ARS pointerer, at besklutningen ikke er politisk begrundet.

Lewis Ziska, der har arbejdet med forskning under fem præsidenter, er i høj grad uenighed. Ikke mindst fordi hans undersøgelse havde gennemgået en clearing internt og efterfølgende er blevet publiceret i tidsskriftet Science Advances.

»Jeg har det klare indtryk, at forskningsvilkårene er ændret. Der er ikke længere plads til, at man kan udforske ting, der strider mod den gældende politiske observans. Det er simpelthen så trist, at jeg dårligt kan beskrive det,« siger Lewis Ziska, der som konsekvens har sagt sit job op.

Planteforskerens beslutning kommer i forlængelse af en anden amerikansk forsker, Rod Schoonover, der har hævdet, at en rapport om en sammenhæng mellem klimakrisen og den nationale sikkerhed blev stoppet af Trump-administrationen. Og i februar udtalte en medarbejder ved USA's skovstyrelse til The Guardian, at hun "mistede sit job, fordi hun var en klima-forsker i en klima-benægtende administration".

Hjemmesiden Politico har tidligere beskrevet, at det amerikanske landbrugsministerium har nægtet at publicere dusinvis af officielle studer, der advarer mod konsekvenserne af klimakrisen.

Læs også