Politik

Politisk redaktør om Venstre-ballade: »Så længe ingen vælter huset, bliver det stående, og så består problemerne«

Kristian Jensens interview med Berlingske, hvori han undsagde Lars Løkke Rasmussens mål om en SV-regering, endte som en boomerang for kronprinsen.

Kristian Jensen vil ikke trække sig som næstformand, men genopstiller til posten på partiets landsmøde, oplyste han på et pressemøde fredag. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix Venstre holder pressemøde vedsommergruppemødet. Venstres Jakob Ellemann-Jensen, Venstres Lars Løkke Rasmussen og Venstres Kristian Jensen ankommer i en goldvogn til pressemødet. Venstre holder pressemøde vedsommergruppemødet. Venstres Jakob Ellemann-Jensen, Venstres Lars Løkke Rasmussen og Venstres Kristian Jensen. Venstre holder pressemøde vedsommergruppemødet. Venstres Jakob Ellemann-Jensen, Venstres Lars Løkke Rasmussen og Venstres Kristian Jensen. Venstre holder pressemøde vedsommergruppemødet. Venstres Claus Hjort Frederiksen taler med pressen.

Hvis målet var at positionere sig som Venstres næste formand, slog interviewet med Berlingske i den grad fejl.

For efter at næstformand Kristian Jensen over for avisen undsagde sin formand Lars Løkke Rasmussens planer om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet, er problemerne væltet ind over Kristian Jensen og Venstre.

Det konstaterer Jyllands-Postens politiske redaktør, Marchen Neel Gjertsen, efter at Venstre fredag eftermiddag holdt pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde.

Det siger lidt om konfliktniveauet, at Claus Hjort Frederiksen i dag vælger åbent at udfordre Kristian Jensen, og at det var planlagt. Andre vidste på forhånd, at han ville sige det, og flere bakkede ham op.

Marchen Neel Gjertsen, Jyllands-Postens politiske redaktør

Forud var gået nogle dramatiske timer, hvor den mangeårige venstreprofil og tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen direkte havde opfordret Kristian Jensen til at træde tilbage som næstformand og gruppeformand i Venstre.

»Kristian Jensen fortæller sådan set selv, at han er blevet sat på plads, i og med at han noterer sig en kritik fra gruppen og erkender, at han nok ikke skulle være stillet op til et interview, men have delt sin analyse med gruppen. Det angrer han foran pressen,« siger Marchen Neel Gjertsen.

Hvornår vælter huset?

Balladen i Venstre handler om meget mere end Kristian Jensens fremtid i partiledelsen. Efter to flotte valgresultater ved hhv. valget til Europaparlamentet og Folketingsvalget i maj og juni, risikerer Venstre at sætte sit momentum over styr, vurderer Marchen Neel Gjertsen.

»V-gruppen forsøger at afdramatisere og afværge med smil. Men den har lige forladt et meget intenst og dramatisk gruppemøde. På den måde er det her et billede på den krise, Venstre befinder sig i, hvor personstrid og fløjkrig er kommet til at fylde så meget, at det skygger for alt det politiske,« siger hun.

»De sidder i dag og taler om politiske forslag og ambitioner, men det hele drukner i drama og ubesvarede spørgsmål om, hvorvidt ledelsen er i opløsning.«

Både Kristian Jensen og Lars Løkke Rasmussen fortalte ved pressemødet, at de agter at fortsætte på deres respektive poster som hhv. næstformand og formand i Venstre, hvis de opnår genvalg ved Venstres landsmøde i efteråret.

Men overordnet har partiet måske mest af alt brug for en afklaring efter en periode med også ballade om konstitueringen i Venstres ledelse, hvor stemmeslugeren Inger Støjberg mandag blev fravalgt til fordel for Sophie Løhde.

»Jeg tror ikke, at problemerne slutter her for Venstre. Det er meget åbent, hvad der kommer til at ske, og hvor meget mere denne interne krig kommer til at fylde. Det kan i princippet ulme indtil den dag, der kommer en afklaring om arvefølgen,« siger Marchen Neel Gjertsen.

»Så længe ingen vælter huset, bliver det stående, og så består problemerne. Og så kan det blive meget svært at komme til orde med politik.«

Jensens boomerang

Gennem hele fredagens Venstre-pressemøde rettede Kristian Jensen ind efter Lars Løkke Rasmussens meldinger – modsat tonen fra interviewet i Berlingske Tidende. Da interviewet blev offentliggjort onsdag, blev det tolket som en markering fra Kristian Jensen som nyudnævnt gruppeformand.

Men »interviewet kom mest til at virke som en boomerang«, konstaterer Marchen Neel Gjertsen.

»Hvis pointen var, at han ville levere sin stærke analyse og sætte sig igennem, blev resultatet i hvert fald det modsatte,« siger hun.

»Det siger lidt om konfliktniveauet, at Claus Hjort Frederiksen i dag vælger åbent at udfordre Kristian Jensen, og at det var planlagt. Andre vidste på forhånd, at han ville sige det, og flere bakkede ham op. På den måde sidder Kristian Jensen yderligere svækket tilbage efter gruppemødet.«

BRANCHENYT
Læs også