Politik

USA's dominans er truet: Kina kan udradere de amerikanske tropper i Asien i løbet af timer

Det kinesiske militær har med kraftig oprustning væltet USA af pinden som den stærkeste militærmagt i Asien, viser rapport.

Kinas militære magt er nu så stor, at USA ville få alvorlige problemer, hvis det skulle komme til militære konfrontationer i Asien. Foto: Andy Wong/AP

USA og dets allierede i Asien ville få alvorlige klø, hvis det kom til militære konfrontationer mellem USA og Kina i regionen. Det slår en ny rapport fast.

Kinas militære oprustning har nemlig gjort, at Kina har vippet USA af pinden som den stærkeste militærmagt i Asien.

Det skriver CNN.

Rapporten, der er udarbejdet af Amerikanske Studier på universitetet i Sydney, advarer om, at USAs strategi i Stillehavsområdet er »på randen af en hidtil uset krise«, og at USA vanskeligt kan forsvare sine allierede imod Kina. Faktisk vil Kinas militær kunne udradere amerikanerne i løbet af timer.

Ifølge studiet er Japan, Australien og andre amerikanske allierede i området derfor nødt til at opruste og omfokusere deres styrker, samt overveje et øget samarbejde med USA, hvis de skal sikre landenes sikkerhed.

Kineserne har udover at have opbygget et lager af langdistance missiler i tusindvis også opsat forsvarssystemer, der er i stand til at forhindre amerikanske luftangreb.

Det kinesiske udenrigsministerium sagde mandag, at man ikke har set rapporten, men Kinas oprustning har »defensiv« karakter.

»Kina er på en konstant fredelig udvikling, og vores nationale millitærstrategi er defensiv af natur,« siger den kinesiske talsmand Geng Shuang, ifølge CNN.

Pentagon har endnu ikke kommenteret rapporten. Men allerede i november 2018 blev kongressen advaret om, at Trumps nationale forsvarsstrategi ikke havde tilstrækkelige ressourcer.

»Det amerikanske militær ville kunne lide uacceptabelt høje tab« og »ville have svært ved at vinde og endda risikere at tabe en krig til Kina eller Rusland,« lød det i en rapport fra Den Nationale Forsvarskommission.

Det australske studie sætter spørgsmåltegn ved om USA evner at følge Kinas militære udvikling og advarer om, at USA risikerer at ende som strategisk handlingslammede.

Læs også