Politik

Medie: USA vil genåbne sit konsulat i Grønland

Som del af en større plan om øget tilstedeværelse i Arktis vil USA angiveligt genåbne et konsulat i Nuuk.

USA vil angiveligt genåbne sit konsulat i grønlandske Nuuk næste år. (Arkivfoto) - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

USA's præsident Donald Trumps administration planlægger at genåbne et konsulat i Grønland.

Det fremgår af et brev fra det amerikanske udenrigsministerium til Kongressen, som nyhedsbureauet AP er i besiddelse af.

Ifølge nyhedsbureauet vil det nye konsulat åbne i Nuuk til næste år.

Tilbage i maj meldte den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, ud, at USA ønskede at genoprette en permanent repræsentation i Grønland.

Det ser nu ud til at blive i form af et konsulat.

Konsulatet vil være en "vigtig komponent i indsatsen for at øge USA's tilstedeværelse i Arktis og vil være en effektiv platform til at fremme amerikanske interesser i Grønland, skriver udenrigsministeriet i brevet.

Helt overordnet har USA nemlig en "strategisk interesse i at styrke politiske, økonomiske og kommercielle forhold i hele den arktiske region", mener ministeriet.

USA åbnede et konsulat i Grønland i 1940 efter Nazitysklands besættelse af Danmark, men konsulatet lukkede i 1953.

En genåbning af konsulatet, og dermed en konstant amerikansk tilstedeværelse med diplomater i Grønland, vil gøre det muligt for USA at "beskytte essentielle værdier i Grønland og samtidig opbygge dybere relationer med grønlandske embedsfolk og samfundet".

Det vakte stor opsigt, da Donald Trump i onsdags valgte at udskyde sit statsbesøg i Danmark, der ellers skulle have fundet sted 2. og 3. september.

Det skete med henvisning til, at statsminister Mette Frederiksen (S) ikke ønskede at diskutere et salg af Grønland til USA. Et forslag, der blev blankt afvist af både grønlandske og danske politikere.

Mette Frederiksen kaldte det "en absurd" diskussion.

Den kommentar faldt ikke i god jord hos den amerikanske præsident, der kaldte statsministerens kommentar for "væmmelig".

Men torsdag fik Trump og Frederiksen glattet ud over telefonen.

Fredag oplyste Statsministeriet, at Frederiksen og Trump havde haft en konstruktiv telefonsamtale, hvor lederne blandt andet havde drøftet behovet for yderligere at udvikle samarbejdet og håndteringen af de fælles sikkerhedspolitiske udfordringer.

Tidligt lørdag morgen dansk tid siger Donald Trump til journalister ude foran Det Hvide Hus, at Mette Frederiksen er "en vidunderlig kvinde".

- Vi havde en god snak. Hun ringede, og det værdsætter jeg meget, siger Donald Trump ifølge nyhedsbureauet AP.

Han understreger samtidig, at USA har et godt forhold til Danmark.

Udenrigsministeriet har ikke ønsket at bekræfte amerikanernes ønske om at oprette et konsulat næste år.

I maj bekræftede ministeriet dog, at det var i dialog med amerikanerne om at øge USA's tilstedeværelse i Grønland.

/ritzau/

BRANCHENYT
Læs også