Politik

Høj beskæftigelse øger råderum med fem milliarder

En stærk beskæftigelse er med til at forbedre de offentlige finanser med fem milliarder frem mod 2025.

Finansminister Nicolai Wammen (S) holder pressemøde for at give en status på dansk økonomi i Rentekammeret i Finansministeriet, tirsdag den 27. august 2019. Finansministeren præsenterer regeringens servicetjek af de offentlige budgetter, Økonomisk Redegørelse samt en opdateret mellemfristet fremskrivning med det økonomiske råderum frem mod 2025. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2019)

Et brandvarmt dansk arbejdsmarked giver de danske politikere fem milliarder kroner mere i det såkaldte finanspolitiske råderum frem til 2025.

Det viser Finansministeriets fremskrivning af økonomien frem mod 2025.

Råderummet er et forsøg på at regne ud, hvor meget det offentlige forbrug kan vokse frem mod 2025. 

Et stærkt arbejdsmarked betyder, at der er kommet flere i arbejde i Danmark end ventet. Dermed er de også en indtægt i stedet for en udgift for staten. 

Det er den primære kraft bag en forbedring af de offentlige finanser, som øger råderummet.

Isoleret set bidrager de "underliggende forbedringer af de offentlige finanser" med 4,75 milliarder kroner. Derudover er der nogle tekniske justeringer, der betyder, at råderummet vokser med yderligere 0,5 milliarder kroner.

Det betyder, at der lagt sammen med det råderum, der er i forvejen, er 28,75 milliarder samlet i råderummet, hvis det offentlige forbrug er præcis det samme som i 2020.

Det svarer ifølge Finansministeriet til, at der er råd til en vækst i det offentlige forbrug på 1,1 procent om året frem mod 2025, hvis hele råderummet afsættes til det formål.

Men alt er ifølge Fianansminister, Nicolai Wammen, ikke rosenrødt. Der er nemlig samtidig et hul i statskassen på 3, 5 mia. kr. viser regeringsn kasseeftersyn, forklarede Wammen på et pressemøde i Finansministeriet tirsdag middag.

»Jeg må desværre konstatere, at den tidligere regering haf efterladt et spor af ubetalte regninger og uløste opgaver,« sagde finansminister Nicolai Wammen på pressemøde. 

»Det giver et stort pres på de offentlige budgetter de næste år. Samlet set er der en udfordring på mindst 3,5 milliarder kroner til næste år, og derudover kommer en regning til skattevæsnet, når vi forsøger at få det tilbage på sporet,« lød det fra Wammen på pressemødet.

Læs også