Politik
BREAKING

Regeringen kan ikke forhindre to digitale postkasser

Kammeradvokaten har punkteret regeringens planer om at ændre udbuddet af digital post fra det offentlige.

Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Det bliver ikke muligt for S-regeringen at forhindre, at borgere potentielt skal bruge to forskellige postkasser til digital post fra henholdsvis private og offentlige aktører. Det skriver Altinget.

Det har Kammeradvokaten, der er statens primære advokat, fastslået efter at have undersøgt mulighederne for at genåbne udbuddet.

- Socialdemokratiet har været bekymrede for en situation, hvor borgerne i fremtiden skal orientere sig i to postkasser, skriver finansminister Nicolai Wammen (S) i et skriftligt svar til Altinget.

- Derfor har jeg også bedt om en juridisk vurdering fra Kammeradvokaten af, om det er muligt at tilrettelægge udbuddet sådan, at det kan sikres, at borgerne modtager post fra både det offentlige og det private i samme postkasse.

- Og svaret har desværre været, at det ikke er muligt. Det ærgrer mig selvsagt, skriver finansministeren.

Han skriver desuden, at aktstykket til udbuddet er videregivet til Folketingets Finansudvalg.

Dermed er forløbet om udbuddet af digital post nu tilbage til udgangspunktet før sommerferien. Her blev det ændret til et såkaldt udbud med forhandling.

Alle får ny digital post-løsning i 2021

Digitaliseringsstyrelsen har sendt den digitale post i udbud, og Kammeradvokaten har nu ifølge Altinget afgjort, at udbuddet ikke kan gøres om.

Det var ellers et ønske fra Socialdemokratiet, fordi partiet frygter, at konsekvenserne af udbuddet ikke er ordentligt gennemtænkt.

Afhængigt af, hvem der vinder kan det nemlig ende med, at borgene fremover er nødt til at have to digitale postkasser: En til post fra private aktører som banker og forsikringsselskaber, og én til offentlige organer som sygehuse og kommuner.

Her kan du læse om udbuddet:

* Den digitale post fra det offentlige er i udbud i en kontrakt til mere end 200 millioner kroner.

* To virksomheder - e-Boks og Netcompany - har afgivet bud. Vinderen ventes at blive udpeget inden for de kommende måneder.

* Netcompany har tidligere vundet udbuddet på grund af "bedste forhold mellem pris og kvalitet", men efter klage fra e-Boks måtte udbuddet gå om.

* I dag står e-Boks for distributionen af post fra det offentlige på en kontrakt, der udløber i 2020.

* e-Boks distribuerer desuden digital post fra flere private aktører som eksempelvis Danske Bank.

* Det betyder som eksempel, at hvis e-Boks taber det nye udbud, så risikerer Danske Bank-kunder at skulle have to digitale postkasser for at få al deres post.

* Udbuddet fra Digitaliseringsstyrelsen omhandler selve it-infrastrukturen, der skal sørge for, at de mere end 140 millioner breve om året fra det offentlige når sikkert frem.

* Senere skal det afklares, hvem der må vise posten i en såkaldt visningsklient som eksempelvis appen e-Boks.

* Digital post fra det offentlige vil uanset vinderen fortsat kunne ses på borger.dk.

* Forventningen er, at borgerne skal benytte den nye løsning fra marts 2021.

* Cirka 4,4 millioner borgere samt af alle virksomheder anvender i dag digital post.

Kilder: Digitaliseringsstyrelsen, Ritzau.

Efter Kammeradvokatens afgørelse kan det derfor stadig blive en realitet, at danskerne fra 2021 skal bruge to forskellige digitale postkasser, hvis virksomheden Netcompany vinder udbuddet.

Netcompany har givet konkurrence til e-Boks, der igennem længere tid har stået for leveringen af den digitale post.

Nicolai Wammen er dog fortsat fortrøstningsfuld i forhold til at gøre det "så let som overhovedet muligt at tilgå den digitale post – og meget gerne det hele samme sted".

Han skriver i sit svar til Altinget, at udbuddet er udarbejdet på en sådan måde, at offentlig digital post kan vises samme sted som privat digital post, uanset hvem der vinder udbuddet.

Dansk Folkeparti er ligesom Socialdemokratiet modstander af flere digitale postkasser.

Ældreordfører Karina Adsbøl ærgrer sig derfor over afgørelsen fra Kammeradvokaten.

- Det er problematisk for både vores ældre medborgere og også vores unge medborgere, der skal agere på nettet i digitale postkasser.

- Jo flere postkasser, der kommer, desto mere besværligt bliver det for dem, siger hun.

Hun håber, at der kan findes en løsning i borgernes interesse, uanset hvem der vinder udbuddet.

BRANCHENYT
Læs også