Politik

Skoleelever i sympatistrejke i Hongkong

Kina advarer om, at enden er nær for demonstranterne i Hongkong efter en ny voldsplaget weekend med 159 arrestationer.

Skoleelever boykotter deres klasser og demonstrerer på første skoledag efter sommerferien i solidaritet med Hongkongs demonstranter.
Foto: Danish Siddiqui/Reuters Skoleelever boykotter deres klasser og demonstrerer på første skoledag efter sommerferien i solidaritet med Hongkongs demonstranter.
Foto: REUTERS/Danish Siddiqui Studerende fra Chinese University of Hong Kong boykotter undervisningen i protest mod Hongkongs regering og kræver demokrati og udvidet autonomi i forhold til Kina. Hongkong har været ramt af massedemonstrationer siden begyndelsen af juni. Foto: Philip Fong/AFP


Skoleelever åbnede det nye skoleår med at gå i sympatistrejke, mens Kina advarer om, at afslutningen er nær.

Efter den mest kaotiske og voldsplagede weekend under 14 ugers demonstrationer i Hongkong forlængede demonstranterne deres aktion til skoler og universiteter, der mandag genåbnede efter den lange årlige sommerferie.

Tusindvis af skoleelever i de ældste klasser og på universiteterne dannede menneskelige kæder uden for institutionerne eller støttede demonstranterne på anden vis. En del blev helt væk fra første skoledag i solidaritet.

Men opbakningen var langtfra så massiv, som bagmændene fra organisationen Demosisto havde håbet og satset på. Det samme var tilfældet med en annonceret todages strejke og en ny illegal demonstration senere på mandagen. Tunge tropiske regnbyger ramte Hongkong og bidrog til, at mange blev væk. Men det stod igen klart, at der nu kun er den hårde kerne tilbage fra de tidligere massedemonstrationer, og at myndighederne nu har så meget kontrol over situationen, at det kun kan gå én vej.

Grænsen er overskredet

»Situationen er nået til et vendepunkt,« konstaterede kommentatoren Victor Gao, og det kinesiske nyhedsbureau Xinhua fastslår, at »enden er nær for dem, der forsøger at ryste Hongkong og modarbejde Kina«.

I en sjælden kommentar konstaterede det kinesiske udenrigsministeriums talsmand, Geng Shuang, på sit daglige pressemøde i Beijing, at demonstrationerne »fuldstændig har overskredet grænserne for forsamlingsfrihed« og udviklet sig til »ekstreme og voldelige aktioner«.

Weekendens dramatiske gadekampe indledtes med bål og brand i det centrale Hongkong lørdag aften og fortsatte med blokering af adgangsvejene til lufthavnen og omfattende hærværk mod talrige metrostationer søndag.

Politiet oplyste i går, at alene i weekenden blev der arresteret 159 personer, så det samlede antal nu har rundet 1.200. Blandt andet blev en 13-årig dreng arresteret med to molotovcocktails på en metrostation.

BRANCHENYT
Læs også