Serier

Britiske medier: Boris Johnson åbner for muligheden for parlamentsvalg den 14. oktober

En kilde i den britiske regering har lækket til flere britiske medier, at premierministeren vil begære et valg afholdt hurtigt.

Brexit - britisk farvel til EU
Boris Johnson holdt mandag et kort pressemøde efter et møde med sit kabinet i Downing Street 10. Video: Reuters

En unavngiven kilde i den britiske regering har fortalt til flere britiske medier, bl.a. BBC og Sky News, at regeringen vil begære et valg afholdt, hvis de såkaldte "oprørere" i det britiske parlament tirsdag samler flertal om at blokere for brexit.

Ifølge kilden vil premierminister Boris Johnson have valg den 14. oktober, hvis koalitionen tirsdag får held med de indledende manøvrer til at blokere for det såkaldte "no deal"-brexit, hvor Storbritannien og EU skilles uden at have en aftale på plads.

Det er kun få timer siden, at premierministeren i en tale meddelte, at han ikke ønskede et valg. Samtidig gjorde han det dog klart, at han under ingen omstændigheder ville udskyde brexit igen.

»Jeg vil under ingen omstændigheder bede Bruxelles om endnu en udsættelse. Vi vil forlade EU den 31. oktober uanset hvad. Jeg tror på, at vi når at få en aftale på plads inden da,« sagde han.

Endnu en udsættelse af brexit ville være »meningsløs«, lød det fra Boris Johnson, som til gengæld fortalte, at forhandlingerne med EU om en exit-aftale skrider fremad.

Meldingen om et valg kommer ikke helt som en overraskelse, eftersom det lå i kortene, at Boris Johnson ville kunne blive tvunget til netop dén manøvre, hvis hans løfte om at forlade EU den 31. oktober skulle blive indfriet.

Tirsdag eftermiddag mødes Underhuset efter sommerferien, og her vil en koalition af parlamentsmedlemmer - heriblandt Labours leder Jeremy Corbyn - forsøge at forhindre et såkaldt "no deal"-brexit, koste hvad det vil.

»Vores mål er at udfordre denne regering på dens "no deal"-brexit. Vores mål er at beskytte job og levestandarder og forsøge at forhindre, at vores land ikke løber hovedkulds ind i Donald Trumps arme og en handelsaftale med USA,« siger Jeremy Corbyn mandag aften ved et vælgermøde i Salford.

»Vi vil udfordre dem i parlamentet i morgen,« lød løftet ifølge The Guardian fra Corbyn.

Det kan bl.a. gøres ved at fremsætte et lovforslag, som vil tvinge regeringen til at bede Bruxelles om en udsættelse, hvis det britiske parlament i oktober ikke er enig om en aftale. Det kan også gøres ved at fremsætte en mistillidserklæring til regeringen.

Britiske aviser skrev tidligere mandag, at der går »meget stærke rygter« om, at der kan blive udskrevet valg inden den 31. oktober.

Samtidig fortalte kilder i Boris Johnsons eget konservative parti, at der var planer om at ekskludere medlemmer af partiet, hvis de sammen med parlamentets øvrige modstandere af Boris Johnsons politiske linje stemmer for at blokere for "no deal"-brexit.

Læs også
Top job