Politik
BREAKING

Parlamentsmedlem har skiftet parti: Den britiske regering har ikke længere flertal

Den konservative Phillip Lee har forladt partiet og er blevet medlem af Liberaldemokraterne.

Tirsdag under premierministerens tale i Underhuset rejste Phillip Lee sig og satte sig over til sit nye parti. Video: Reuters

Det britiske parlamentsmedlem Phillip Lee har forladt det konservative parti og er blevet medlem af Liberaldemokraterne.

Det skriver Phillip Lee i et brev til premierminister Boris Johnson.

»Jeg opgiver hermed mit medlemskab af Det Konservative Parti. Efter grundige overvejelser er jeg nået til den konklusion, at jeg ikke kan handle i min valgkreds' og mit lands bedste interesse som konservativt medlem af parlamentet,« skriver det nu tidligere konservative parlamentsmedlem, som tirsdag under premierministerens tale i Underhuset rejste sig og satte sig over til sit nye parti.

Dermed har Boris Johnsons regering mistet sit flertal i Underhuset.

Phillip Lee, som har siddet i parlamentet siden 2010, angiver partiets linje i forhold til EU og brexit som grund til, at han ikke længere vil være en del af partiet. Ved afstemningen om netop tilhørsforholdet til EU i 2016 stemte Phillip Lee ifølge BBC for, at briterne skulle blive i EU.

»Brexit-processen har reduceret dette engang så hæderkronede parti til noget, der mest af alt minder om en snæver fraktion, hvor ethvert individs 'konservativisme' bliver målt i forhold til, hvor hensynsløst man ønsker at forlade EU. Måske mest skuffende er det, at partiet er blevet inficeret med sygdommene populisme og engelsk nationalisme,« lyder argumentet fra Phillip Lee.

I forvejen var regeringens flertal skrøbeligt med kun et enkelt mandat, og det er altså nu med Phillip Lees afgang smuldret.

Det britiske parlaments underhus debatterer tirsdag eftermiddag brexit-udfordringen, og her gentog Boris Johnson sit budskab om, at forhandlingerne med EU »har et ægte momentum«, og at det ikke er urealistisk, at briterne når at få en aftale med Bruxelles, inden Storbritannien skal forlade EU den 31. oktober i år.

Boris Johnson, som tidligere på sommeren overtog posten som konservativ partileder efter Theresa May, har gentagne gange slået fast, at Storbritannien i hans øjne skal forlade EU den 31. oktober - uanset om der er en aftale på plads eller ej.

Modstandere af et såkaldt "hårdt brexit" - altså et brexit uden en aftale med EU - har varslet, at de vil modarbejde Boris Johnson og med et lovforslag forsøge at tvinge regeringen til at udskyde exitdatoen igen koste hvad det vil.

Senere på aftenen tirsdag skal der efter planen holdes afstemning om det forslag.

Liberaldemokraterne er kendt for at være et centrum-venstre, proeuropæisk parti. Partiet har 15 mandater i Underhuset. Med Phillip Lees afgang har oppositionen nu 320 mandater, mens den konservative regering med støtte fra nordirske DUP har 319 mandater.

Læs også