Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Underhuset nægter Boris Johnson at udskrive valg

Det har været nederlag på nederlag for Boris Johnson det seneste døgn. Sent onsdag aften afviste Underhuset ovenikøbet at han får lov til at udskrive valg.

Brexit - britisk farvel til EU
Øjeblikket, da Boris Johnson anmodede om at afholde valg den 15. oktober. Underhuset stemte sent onsdag aften imod den begæring. Video: Reuters

Boris Johnson får ikke lov til at udskrive valg midt i oktober. I hvert fald ikke før, at en lov om udsættelse af brexit, hvis ikke der foreligger en ny aftale den 19. oktober, er blevet vedtaget.

Godt nok stemte 298 for at tidligt valg, mens 56 stemte imod. Men hvis afstemningen skulle være gået igennem, så krævede det to ud af tre af Underhusets medlemmer for at valget kunne vedtages. Det ville med andre ord sige, at 424 skulle stemme ja, men så mange var ikke til stede i Underhuset.

Det var det tredie store nederlag til Boris Johnson på et døgn. Første gang var tirsdag aften, da parlamentet overtog kontrollen med onsdagens dagsorden.

Anden gang var da parlamentet vedtog brexitloven, der altså kan udskyde brexitdatoen, hvilket premierministeren har nægtet vil komme til at ske.

Det fik ham til at kræve nyvalg den 15. oktober. Da han forlangte valget, styrede han reelt direkte mod døgnets tredie nederlag, da han ikke kunne samle de to trediedele af parlamentet, som det kræver at udskrive valg i utide.

Med nederlaget er Boris Johnson lige nu i en situation, hvor han er låst i Downing Street. Parlamentet har reelt taget kontrollen over brexitstrategien, som han er stærkt imod, men han kan ikke få lov til at ændre det, så længe han ikke kan udskrive valg.

Oppositionspartierne har dog sagt, at de er med på et valg, hvis det vel at mærke holdes efter brexitlovens endelige vedtagelse - og muligvis vil de også kræve, at det holdes efter 31. oktober, som er den planlagte skilsmissedato fra EU.

Partierne vil ikke risikere, at Boris Johnson efter valgudskrivelsen ændrer datoen for afholdelse af valget fra f.eks. efter brexitdagen til et par uger før, så han alligevel har muligheden for at forlade EU uden en aftale.

BRANCHENYT
Læs også