Politik

Minister: Tidlig pension kan indføres allerede i denne valgperiode

Før var det ikke muligt, men nu kan tidlig tilbagetrækning godt lade sig gøre, lyder det i notat.

Regeringen er klar med et konkret forslag om tidlig pension til nedslidte i 2020. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard bruger bl.a. tiden på at holde møder med arbejdsmarkedets parter og fagforeninger. Her ses han sammen med statsminister Mette Frederiksen. Foto: Jens Dresling.

Regeringen forsøger at fjerne en stor sten på vejen mod at levere det store valgløfte om at indføre en ret til tidlig tilbagetrækning for danskere, der har været mange år på arbejdsmarkedet.

Siden valget har et folketingsflertal – oppositionen og De Radikale – afvist, at tidlig pension kan indføres i denne valgperiode, fordi det vil være i strid med det politiske forlig, der betyder, at pensionsalderen stiger og er ens for alle. Under VLAK-regeringen fastslog embedsmænd i et notat, at »det ikke er muligt« at indføre »en rettighed til en lavere folkepensionsalder for en gruppe borgere«.

Men i et nyt notat, udarbejdet af samme embedsværk, hedder det nu, at det er muligt at »indføre en ny ordning med en ret til tidligere pension for en gruppe borgere« uden at bryde gældende forlig. På den baggrund vil regeringen næste år fremlægge og forhandle en konkret model, som kan træde i kraft i denne valgperiode, der slutter senest i juni 2023.

»Det er, hvad vi går efter. Vi arbejder stadig på modellen, og der er ingen grund til at negligere, at der er masser af svære valg i det. Men det kan løses. Der er ikke nogen forligsjura, der tilsiger, at det ikke kan lade sig gøre,« siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Flemming Juul Christiansen, lektor ved Roskilde Universitet, er enig i den nye vurdering fra embedsværket.

»Der er et manøvrerum for at gøre noget inden for forliget – f.eks. indføre en ny pensionsordning eller en anden type ydelse,« siger han.

Det nye notat er designet til at lægge pres på Dansk Folkeparti, som går ind for en differentieret pensionsalder, men som læser forliget sådan, at det først kan træde i kraft efter et valg, medmindre alle forligspartier enes.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl vil se et konkret forslag, før han tager stilling til, om DF kan støtte det:

»Det starter med, at Socialdemokratiet viser sine kort og fortæller, hvem der skal være omfattet,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også