Politik

Trump har fyret Bolton som national sikkerhedsrådgiver

Trump var "stærkt uenig" i mange af den nu fyrede sikkerhedsrådgiver John Boltons forslag, skriver han.

John Bolton blev den tredje sikkerhedsrådgiver, som Donald Trump har skilt sig af med. Foto: Joshua Roberts/Reuters

USA's præsident, Donald Trump, har fyret sin nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, på grund af uoverensstemmelser.

Det skriver præsidenten tirsdag på Twitter.

- Jeg oplyste i aftes John Bolton om, at der ikke længere er brug for hans tjenester i Det Hvide Hus, skriver Trump.

- Jeg var stærkt uenig i mange af hans forslag, og det samme var andre i administrationen, og derfor bad jeg John om hans opsigelse, hvilket han gav mig her til morgen.

Bolton svarer - også på Twitter - at han tilbød at træde tilbage mandag.

- Præsident Trump sagde: "Lad os tale om det i morgen", skriver Bolton.

Boltons afgang kommer som en overraskelse for mange i Det Hvide Hus, skriver nyhedsbureauet AP.

Kun en time inden at Trump annoncerede fyringen af Bolton, meddelte pressekontoret i Det Hvide Hus, at Bolton holder pressekonference sammen med USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, og finansminister Steven Mnuchin klokken 19.30 dansk tid.

Trump tilføjer, at han vil udpege en ny national sikkerhedsrådgiver i næste uge.

Dermed har Trump sagt farvel til i alt tre rådgivere på posten.

Bolton blev udpeget til posten i april 2018, da general H.R. McMaster forlod jobbet som USA's nationale sikkerhedsrådgiver. Bolton er kendt som en høg på det udenrigspolitiske område. Han har ind imellem haft uoverensstemmelser med Trump-loyalisten Mike Pompeo.

Den seneste kontrovers kom i forbindelse med, at Donald Trump ønskede at invitere Taliban til Camp David for at tale om en mulig fredsaftale i Afghanistan. Mødet skulle have fundet sted kort før årsdagen for angrebet den 11. september 2001, og i flere amerikanske medier har det været beskrevet, hvordan John Bolton og vicepræsident Mike Pence skulle have været imod planen om mødet.

Præsidenten har dog benæftet, at der skulle have været sådanne uoverensstemmelser. Han aflyste mødet lørdag med den begrundelse, at Taliban havde taget ansvaret for et nyligt selvmordsangreb i Kabul, hvor også en amerikaner blev dræbt.

Den republikanske senator og tidligere præsidentkandidat Mitt Romney kalder John Boltons farvel for »et kæmpe tab« for Trumps regering.

»John Bolton er en klog mand med årtiers erfaring inden for udenrigspolitik. Hans synspunker stemte ikke altid overens med alle de andre om bordets. Det var netop derfor, man gerne ville have ham ved bordet. At han var kontrær fra tid til anden var en fordel, ikke en ulempe,« siger Mitt Romney ifølge CNN til journalister i Kongressen.

En talsmand for Trump-administrationen siger ifølge Reuters, at præsidenten har udpeget Charles Kupperman som fungerende national sikkerhedsrådgiver.

Kupperman, der er tidligere chef i Boeing og Lockheed Martin, har siden nytår været Boltons næstkommanderende. De to har arbejdet tæt sammen gennem de seneste år, rapporterer tv-stationen CSPAN ifølge nyhedsbureauet dpa.

Læs også