Serier

Højesteret: Suspendering af parlament var ulovlig

Højesteret i Storbritannien har tirsdag afsagt dom om en suspendering af parlamentet.

Brexit - britisk farvel til EU
Boris Johnsons beslutning har været en tur i højesteret.  (Photo by Don Emmert / AFP)

Storbritanniens øverste domstol afsagde tirsdag formiddag en kendelse om, hvorvidt premierminister Boris Johnsons beslutning om at suspendere det britiske parlament i fem uger var ulovlig.

Dommen blev læst op af baronesse Brenda Hale, præsident for højesteret.

Den lød, at suspenderingen var ulovlig.

Brenda Hale gjorde det i dommen klart, at parlamentet nu kan samles igen, »medmindre der er forhold, vi ikke kender til.«

»Det kunne ikke have været værre for regeringen,« lyder den indledende analyse på Sky News.

Ministre i den konservative regering har argumenteret for, at suspenderingen af parlamentet ikke er et anliggende for domstolene.

Kritikere har omvendt sagt, at premierministerens beslutning ifølge dem havde til hensigt at forhindre en grundig granskning af den konservative regerings brexitplan.

Regeringen har hævdet, at den fem uger lange lukning af parlamentet - den længste i 50 år - i praksis ikke havde nogen større betydning, da der stadig er god tid til at debattere brexit.

Højesteret er blevet involveret, efter en sag ved en lavere domstol i England gik regeringens vej, mens den højeste domstol i Skotland har dømt Johnsons manøvre ulovlig.

Før dommen tirsdag faldt, opsummerede Brenda Hale først baggrunden for sagen. Derefter slog hun fast, at sagen var retmæssigt anlagt og et anliggende for en domstol, inden hun gennemgik det juridiske grundlag, man baserede sig på.

10 idéer, der kan ændre Danmark
Ny serie fra FINANS: Følg 10 visionære og innovative iværksættere og deres idéer, der har potentialet til at redefinere dansk erhvervsliv.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også