Politik

Holland og Australien lover: Vi vil stille gerningsmændene til ansvar for MH17-tragedie

Det kan tage lang tid, men myndighederne vil fortsat forsøge at få de ansvarlige for nedskydningen af MH17 stillet for en dommer.

Australiens premierminister Scott Morrison (t.v.) og Hollands premierminister Mark Rutte på vej til et fælles pressemøde i Australien onsdag. Foto: Peter Parks/AFP

De ansvarlige for nedskydningen af Malaysia Airlines-flyet MH17 over det østlige Ukraine skal stilles til ansvar, uanset hvor længe det tager.

Det sagde Hollands premierminister og Australiens premierminister onsdag på et fælles pressemøde.

»Vi står skulder ved skulder, og vi vil fortsat søge retfærdighed - uanset hvor længe det tager. Vi vil ikke stoppe,« sagde den australske premierminister Scott Morrison ifølge Reuters på pressemødet.

De fleste af passagererne på MH17 var hollændere, men også et større antal australske passagerer blev dræbt, da flyet blev skudt ned i juli 2014.

»Vi vil ikke helme, før retssagen er blevet afsluttet på en sådan måde, at vi alle kan føle, at retfærdigheden er sket fyldest,« sagde den hollandske premierminister Mark Rutte.

I alt 298 mennesker døde i flystyrtet. Tre russere og en ukrainer er blevet sigtet for at være indblandet i nedskydningen, men Ruslands præsident Putin har afvist, at Rusland på nogen måde spillede en rolle og har nægtet at udlevere de sigtede.

Retssagen mod de fire sigtede, som ikke ventes at være til stede ved retssagen, vil finde sted ved en hollandsk domstol og indledes den 9. marts næste år.

MH17 var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur, da det 17. juli 2014 styrtede ned over det østlige Ukraine nær byerne Hrabove i en region, som på det tidspunkt var plaget af voldsomme kampe.

Uroen i det østlige Ukraine gjorde det i de efterfølgende dage og uger vanskeligt for efterforskerne at komme frem og få udredt, hvorfor flyet var styrtet. Et hold af efterforskere fra Holland, Australien, Belgien, Malaysia og Ukraine fandt senere ud af, at flyet var blevet skudt ned af et russisk missil.

BRANCHENYT
Læs også