Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Bercow afviste ny debat og afstemning om Johnsons aftale

Formanden for det britiske underhus har ikke tilladt en ny afstemning og debat mandag om Boris Johnsons brexit-aftale med EU.

Brexit - britisk farvel til EU
Hør John Bercows afgørelse her. Video: Reuters

Det britiske underhus' formand John Bercow siger mandag, at han ikke denne dag vil tillade ny debat og afstemning om Johnsons brexit-aftale.

Han begrunder det især med, at der kun er gået to dage siden regeringen sidst anmodede om en afstemning.

Bercows afgørelse betyder blot, at en ny afstemning er udskudt og altså ikke vil finde sted mandag. Regeringen kan derfor stadig arbejde videre med lovarbejde knyttet til brexit-aftalen, og aftalen kan komme til debat og afstemning senere.

Bercows afgørelse medførte en del debat - som vanligt - i underhuset. Det tog parlamentsformanden dog tilsyneladende roligt.

»Når du træffer en afgørelse om disse ting, som er kontroversielle, så vil nogle være tilfredse, og andre vil være utilfredse,« lød det fra Bercow.

Der var på forhånd en del tvivl om, hvordan forløbet ville blive mandag.

For selvom Johnsons og hans regering gerne vil have en afstemning om brexit-aftalen, har Johnson været meget bastant om, at han ikke vil lade en afstemning finde sted, hvis der hægtes andre krav på aftalen.

Boris Johnson har allerede forsøgt at få sin aftale til afstemning en gang. Det skete lørdag, hvor parlamentet også var samlet.

Dengang nåede underhuset dog aldrig frem til at stemme om aftalen, fordi der forinden blev skabt flertal for en forordning, der stillede ekstra krav til rammerne om aftalen.

Det fik som ventet Johnson til at trække forslaget fra afstemning.

Processen medførte også, at Johnson på grund af den tidligere vedtagede Benn-forordning var tvunget til at bede EU om at udskyde datoen for brexit, som ellers er 31. oktober.

Efter lørdagens samling i parlamentet har repræsentanter for den britiske regering påstået, at den har fået samlet et flertal til dens brexit-aftale. Det er dog endnu usikkert, om dette reelt også passer, da Johnson ikke kan samle et flertal udelukkende med sit eget konservative parti.

Et flertal afhænger således af opbakning fra en større gruppe parlamentsmedlemmer, som er blevet smidt ud af partiet, samt parlamentsmedlemmer fra andre partier.

BRANCHENYT
Læs også