Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Offentliggjort: Sådan her vil Johnsons regering gøre Storbritannien klar til brexit

Nu har den britiske regering fremlagt over 100 sider lange lovforslag, brexit-aftale skal bygges på.

Brexit - britisk farvel til EU
Underhuset skal tirsdag debattere regeringens lovforslag. Foto: JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT / AFP)

Den britiske premierminister Boris Johnson har lagt op til en travl uge for Underhuset.

Sent mandag aften har han således offentliggjort det lovforslag, som hans indgåede brexit-aftale med EU skal bygge på.

Forslaget fylder i alt 110 sider plus 125 siders forklarende noter, og parlamentsmedlemmerne får travlt med læsningen, for det hele skal allerede debatteres i Underhuset tirsdag.

Du kan læse hele lovforslaget her.

I Underhuset er der lagt op til betydelige sværdslag, fordi det forventes, at oppositionen vil forsøge at få tilføjelser indført - tilføjelser som Johnson på forhånd er meget afvisende overfor.

Hvis alt går efter regeringens plan vil tirsdagens debat om lovforslaget blive fulgt op af hurtig handling og vedtagelse af lovforslaget senest torsdag.

Hvis det sker, forventer regeringen, at Storbritannien endnu vil kunne leve op til den nuværende deadline for brexit, 31. oktober, i stedet for en udskudt deadline, der rækker ind i det nye år.

Lovgrundlaget er en vigtig sag i forbindelse med den brexit-aftale, som Boris Johnson har forhandlet på plads med EU. For at kunne leve op til aftalen er det således nødvendigt at tilpasse britisk lov på flere områder, og det er altså det, regeringen forsøger på med det fremlagte lovforslag.

Boris Johnsons regering forsøgte lørdag at få dens brexit-aftale godkendt i parlamentet. Men før det kom til en afstemning havde et smalt flertal vedtaget en forordning, der fik regeringen til at trække dets forslag fra afstemning og tvang Johnson til modvilligt at bede EU om en brexit-udskydelse.Regeringen prøvede mandag endnu engang at få aftalen til afstemning, men heller ikke denne gang blev det til noget. I dette tilfælde var det fordi, Underhusets formand John Bercow afviste regeringens ønske med henvisning til, at der var gået for kort tid siden seneste forsøg.

Liberaldemokraterns brexit-talsmand har efter en første hurtig skimning af lovforslaget - som ventet - vendt tommelfingeren nedad til regeringens plan.

»De konservatives brexit-plan vil skade arbejdsmarkedet, miljøet og vitale offentlige institutioner såsom sundhedsvæsenet. Den konservative regering forsøger at brage lovforslaget igennem parlamentet inden nogen opdager, præcist hvor dårlig den er,« udtaler Tom Brake ifølge Guardian.

BRANCHENYT
Læs også