Politik

Danskerne har betalt amerikanske advokater millionbeløb i udbytteskat-skandalen

Skatteminister Morten Bødskov har sat tal på regningen til skatteyderne for at lande et forlig med en række amerikanske pensionsfonde om tilbagebetaling af udbytteskat.

Kampen for at få nogle af de 12,7 mia. kr., som udlandske svindlere har franarret skattemyndighederne i udbytteskat-sagen, tilbage i statskassen kaster millionregninger af sig. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix.

8,2 mio. kr. Så meget har det kostet danske skatteydere, at Skattestyrelsen i maj indgik et forlig med en række amerikanske pensionsfonde om tilbagebetaling af 1,6 mia. kr.

Millionregningen skyldes hovedsagelig udgifter til amerikanske advokater, der har bistået statens husadvokat, Kammeradvokaten, med at indgå forliget, fremgår det af et svar fra skatteminister Morten Bødskov til Folketingets skatteudvalg.

»Samlet set har Skattestyrelsen afholdt omkostninger til det amerikanske advokatkontors bistand til aktiviteter i forbindelse med det indgåede forlig for ca. 4,8 mio. kr.,« fremgår det af ministerens svar.

Andre 2,7 mio. kr. er gået til Kammeradvokaten, mens 600.000 kr. er gået til »anden rådgivning«, uden at ministeren kommer nærmere ind på, hvad formuleringen præcis dækker over.

Tilbage er Skattestyrelsen, der har haft udgifter på 100.000 kr. til »flybilletter, øvrig transport, hotelophold og bespisning« i forbindelse med forliget.

Til gengæld er der ikke sat beløb på de mange timer, som styrelsens medarbejdere har brugt på forliget.

Milliardforliget, der blev præsenteret af tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V) den 29. maj, er det første gennembrud for skattemyndighederne i udbytteskat-skandalen, der i perioden 2012-2015 kostede statskassen mindst 12,7 mia. kr., som udenlandske svindlere havde held til at franarre det tidligere Skat.

Advokatregningerne til skatteyderne på 8,1 mio. kr. bliver dog langt fra de eneste af slagsen i udbytteskat-skandalen.

I juli kom det frem, at Skattestyrelsen venter, at kampen for at få udbyttemilliarderne tilbage i statskassen vil tage mere end 10 år og indebære advokatregninger for samlet knap 2,4 mia. kr.

Trods milliardudgiften skønner styrelsen, at det blot vil lykkes at få omkring 6 mia. kr. af de 12,7 mia. kr. tilbage.

BRANCHENYT
Læs også