Politik

Økonomien bag S-løfte om pension smuldrer

Regeringen og støttepartier vil bruge penge afsat til tidlig pension for nedslidte til andre ting på finansloven.

Socialdemokratiets vigtigste valgløfte var en tidlig folkepension til nedslidte. Bryggeriarbejder Arne Juhl blev billedet på en, som S ville hjælpe. Nu er regeringen og støttepartierne i gang med at bruge de penge, der var afsat til formålet.

Selv om en ret til tidligere folkepension er statsminister Mette Frederiksens »førsteprioritet«, er regeringen og støttepartierne på vej til at bruge de penge, som S ville finansiere partiets valgløfte med.

F.eks. har regeringen finansieret initiativer i sit udspil til finansloven for 1,2 mia. kr. med penge fra et ulighedsudspil, som S selv har peget på som den ene halvdel af finansieringen af den tidligere pension for nedslidte.

Det virker, som om Socialdemokratiet ikke selv tror på, at deres vigtigste valgløfte nogensinde bliver til noget.

Kristian Thulesen Dahl (DF), partiformand

Nu kræver støttepartierne De Radikale og Enhedslisten, at den anden halvdel af finansieringen af pensionsudspillet skal bruges på helt andre ting. Det er penge fra en ekstra skat på bankerne, der giver 1,5 mia. kr., og som partierne vil bruge på finansloven.

Det vil betyde, at regeringen mangler en betydelig del af finansieringen af de 3 mia. kr., som den har lovet at bruge på tidlig tilbagetrækning.

»Vi mener, at bankerne skal bidrage til vores børn og til klimaet allerede på denne finanslov. Socialdemokratiet kan ikke reservere de penge til noget, de ikke engang har et konkret forslag til,« siger De Radikales gruppeformand og finansordfører, Sofie Carsten Nielsen.

Pensionsplan

Regeringen har endnu ikke fremlagt en konkret model for tidligere tilbagetrækning. Men i januar fremlagde Socialdemokratiet syv principper for en ny ret til tidlig folkepension. En konkret model vil regeringen tidligst fremlægge næste forår.

1. Den nye rettighed skal målrettes personer, der er fysisk eller psykisk nedslidt.

2. Ordningen skal målrettes personer, som har været mange år på arbejdsmarkedet, og som tidligt startede med at arbejde.

3. Den tidlige pension skal være en rettighed baseret på objektive kriterier.

4. Mænd og kvinder skal ikke forskelsbehandles pga. f.eks. perioder på barsel.

5. Mennesker, som ikke er omfattet af ordningen, skal fortsat kunne visiteres til en tidlig folkepension, hvis de er nedslidt.

6. Et nyt pensionssystem skal være letgennemskueligt.

7. Der afsættes en ramme på 3 mia. kr. årligt til ordningen.

Kilde: Socialdemokratiet

Enhedslisten, der støtter S-ambitionen, kræver også, at bankskatten indgår i den finanslov, der netop nu forhandles. Partiet vil bruge pengene på bedre psykiatri, minimumsnormeringer og klimaet.

»Det kan ikke passe, at regeringen ikke vil øge forhandlingsreserven, så vi mangler penge til velfærd og grøn omstilling nu, bare fordi den vil gemme pengene fra bankerne til pension i foråret,« siger politisk ordfører Pernille Skipper (EL).

Hun mener, at regeringen sagtens kan finde nye penge til pension i foråret, og peger f.eks. på en øget beskatning af aktiegevinster og kapitalindkomst.

Da De Radikale kategorisk har afvist at støtte S-forslaget om en ret til tidlig folkepension, er regeringen afhængig af DF. Men herfra lyder der skarp kritik af, at finansieringskilderne nu bliver udhulet.

»Det virker, som om Socialdemokratiet ikke selv tror på, at partiets vigtigste valgløfte nogensinde bliver til noget. Ellers ville man jo ikke begynde at bruge pengene,« siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Finansminister Nicolai Wammen afviser at stille op til interview, men skriver, at tidlig pension er »en af regeringens vigtigste mærkesager«.

BRANCHENYT
Læs også