Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

EU åbner sag mod Storbritannien

Storbritannien vil ikke udnævne en ny kommissær, selvom det kan sætte vigtig EU-proces på pause. Nu åbner EU sag mod briterne.

Brexit - britisk farvel til EU
Ursula von der Leyen har fået et problem i lyset af briternes beslutning. Foto: Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Storbritannien har meddelt EU, at man ikke har tænkt sig at udnævne en kommissær til den kommende nye EU-kommission.

Det er briterne ellers pålagt i forhold til EU-traktater - også selvom landet forventer at udtræde af unionen i det nye år.

Derfor har EU-kommissionen torsdag aften meddelt, at man indleder en traktatskrænkelsessag mod briterne for at have forbrudt sig mod indgåede aftaler.

Briternes modvillighed mod at nominere en ny kommissær har skabt usikkerhed om den næste EU-Kommissions tiltrædelse.

Den nye kommissionsformand Ursula Von der Leyen håber dog fortsat, at hun kan begynde arbejdet 1. december, efter at afvisninger af andre kommissærkandidater allerede en gang har ført til, at man måtte udskyde startdatoen 1. november med en måned.

»Situationen er kompleks og uden fortilfælde,« sagde en talskvinde for kommissionen tidligere torsdag.

EU-kommissionen oplyser, at den nu har givet Storbritannien en frist til fredag i den kommende uge til at give dets syn på sagen.

»Den korte tidsfrist bliver retfærdiggjort af, at den næste kommission skal træde til så hurtigt som muligt,« lyder det i kommissionens pressemeddelelse.

Tidligere på dagen fortalte en talskvinde for Ursula von der Leyen, at den britiske premierminister, Boris Johnson, har givet udtryk for, at briterne ikke vil stå i vejen for dannelsen af en ny EU-Kommission.

Realiteten er dog, at EU's jurister har påpeget, at alle EU's nuværende 28 medlemmer ifølge egne traktater skal nominere en kommissær. Og hvis Storbritannien fjerner sig selv fra det regnestykke, vil det efterlade 60 mio EU-borgere uden en direkte repræsentant i kommissionen.

Fra briternes side er udfordringen dog, at man er gået i valgkamp frem mod parlamentsvalget 12. december. I Storbritannien medfører valgkampen blandt andet, at parlamentet er opløst, og at embedsværket er begrænset i råderum. Det medfører ifølge den britiske regeringens forklaring, at man ikke kan leve op til forpligtelsen til at nominere en kommissærkandidat.
 

BRANCHENYT
Læs også