Politik

Erhvervslivet: Øget arveafgift rammer familieejede virksomheder hårdt

Selvom om erhvervslivets organisationer er tilfredse med en række grønne tiltag i den nye finanslov, overskygges det ifølge dem af en øget afgift på generationsskifte.

Artiklens øverste billede
DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen er bekymret for konsekvenserne af dele i den nye finanslov. Foto: Gregers Tycho

Aftalen om den nye finanslov, som regeringen sent mandag fik på plads med fire støttepartier, får en yderst blandet første modtagelse hos erhvervslivets store organisationer.

Flere af dem glæder sig godt nok over, at et forslag fra regeringen om øget betaling fra virksomhederne til sygedagpenge ikke kom igennem - samt at der etableres en grøn fond.

Til gengæld er der bekymring over især øget arveafgift, som kan ramme generationsskifte i virksomhederne. I aftalen ligger, at virksomhederne fremover skal betale en afgift på 15 pct. ved et generationsskifte.

DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen mener ligefrem, at aftalen skaber usikkerhed for landets tusindvis af familieejede virksomheder. Især fordi arveafgiften hæves, uden at der lagt en sikkerhed for, hvordan værdien af virksomhederne skal beregnes.

Den del har partierne bag finansloven lagt i et udvalg som skal finde en løsning. Lars Sandahl Sørensen og DI kræver, at det udvalg på området hurtigt kommer med en afklaring.

»Jeg er oprigtigt bekymret for, at aftalen på den måde vil skade danske virksomheders – og Danmarks – konkurrencekraft. Fordi det vil gøre det sværere for virksomheder rundt om i landet at investere i arbejdspladser og i hele den grønne omstilling,« udtaler Lars Sandahl Sørensen.

Hos arbejdsgiverorganisationen Dansk Håndværk er der også især fokus på den øgede arveafgift.

»Finansaftalens brandbeskatning på generationsskifte blokerer for, at iværksætterne kan overtage og videreføre sunde virksomheder. Samtidigt har politikerne igen afsat et betydeligt millionbeløb, der oven i de eksisterende indsatser skal hjælpe iværksættere i gang med at skabe nye virksomheder. Det er tydeligt, at den ene hånd ikke ved, hvad den anden gør,« udtaler direktør Morten Frihagen, Dansk Håndværk.

Hos Dansk Erhverv siger adm. direktør Brian Mikkelsen i en første kommentar til den nye finanslov:

»Det er ikke en vækst- og velstands finanslov. Jeg havde gerne været den øgede arveafgift og den fortsatte skat på arbejdsgiverbetalt telefon foruden. Men overordnet set er der mange tidsler, der er luget ud undervejs, og jeg vil også glæde mig over, at der bliver oprettet en grøn fond på 25 mia. kr. Forskning er nøglen til at komme i mål med klimaambitionerne.«

Hos Landbrug & Fødevarer siger formand Martin Merrild om både en øget arve- og tinglysningsafgift i finansloven:

»Gennemsnitsalderen i vores erhverv er høj, og vi står over for flere tusinde ejerskifter i landbruget over de næste mange år. Derfor vækker det her selvfølgelig stor bekymring. Det er ikke hensigtsmæssigt at gøre det økonomisk sværere for de unge mennesker, som gerne vil ind i erhvervet. Konsekvensen bliver, at de nu kommer ind med en endnu højere gæld.«

Hos Fagbevægelsens Hovedorganisation glæder formand Lizette Risgaard sig over finansloven, som hun mener er til gavn for lønmodtagerne på en lang række områder. Hun hæfter sig bl.a. ved, at der bliver tilført flere ressourcer til kampen mod social dumping. Lizette Risgaard udtaler:

»For at sikre mere ordnede forhold på arbejdsmarkedet er det også vigtigt, at bødeniveauet bliver skærpet for virksomheder, der gør brug af illegal arbejdskraft.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.