Politik

Anstrengte smil på fredskonference i Paris

Vladimir Putin og Volodymyr Zelenskij forsøgte mandag at finde veje ud af en fem år lang konflikt, der har kostet 13.000 mennesker livet.

Værten, Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, flankeret af præsidenterne Vladimir Putin og  Volodymyr Zelenskij.
Foto: Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS

Vladimir Putin og hans ukrainske kollega, Volodymyr Zelenskij, satte sig mandag ned ved et rundt bord i Elysée-palæet i Paris i håb om at afslutte en konflikt, der har kostet begge lande dyrt.

Forventningerne til mødet var skruet ned på lavt blus. Det beskedne håb lød, at hvis det med præsident Emmanuel Macron og kansler Angela Merkel som mæglere kunne lykkes at skabe tillid mellem de to præsidenter, er det et første skridt frem mod en fredsslutning.

Alle forstår i dag, at problemet Krim er skudt til hjørne. Det vil først blive løst om mange, mange år.

Oleg Morozow, Putin-støtte.

Konflikten har nu varet i fem år i det østlige Ukraine. For tre år siden lagde et andet fredsmøde en køreplan til fred med våbenhvile, tilbagetrækning af styrker fra fronten og indførelse af en vis autonomi i de krigshærgede regioner.

Det sidste løfte har Ukraine problemer med. Det indebærer en risiko for, at myndighederne i Kiev reelt mister kontrollen med store områder, der vil blive russiske enklaver inden for Ukraines grænser.

Zelenskij kom derfor til Paris under massivt pres fra oppositionen, der kræver at få denne del af aftalen ændret. Frygten i Kiev er, at den nyvalgte og uerfarne præsident vil give for store indrømmelser til sin politisk drevne russiske kollega.

Konflikten mellem Rusland og Ukraine:
  • I 2014 annekterede Rusland Krim-halvøen fra Ukraine.
  • Samtidig støttede Rusland prorussiske separatister i flere regioner i det østlige Ukraine langs grænsen til Rusland.
  • 13.000 mennesker er blevet dræbt i konflikten.
  • Vesten har indført økonomiske sanktioner mod Rusland, men hidtil uden virkning.
  • Efter valget af Ukraines nye præsident er der sket en vis opblødning i stemningen, især efter udvekslingen af 70 krigsfanger i september.

Rusland holder fast i idéen om selvstyre til de russiske regioner. En af Putins allierede og medstifter af hans Forenede Rusland-parti, Oleg Morozow, siger til Jyllands-Posten, at den eneste vej til en løsning er at indføre et føderalt system i Ukraine med selvbestemmelse til de enkelte regioner.

Ifølge Morozow er Ruslands annektering af Krim-halvøen i 2014 ikke på dagsordenen: »Alle forstår i dag, at dette problem er skudt til hjørne. Det vil først blive løst om mange, mange år. Om 100 år måske.«

Ruslands interesse i en fredsløsning er at åbne døren til en normalisering af forholdet til Europa og en ophævelse de økonomiske sanktioner, der har skadet russisk økonomi.

Mødet fortsatte mandag aften.

BRANCHENYT
Læs også