• Opdateret 13/12/2019 kl. 02:31
  • Artiklen opdateres
Politik

Boris Johnson står til gigantsejr

De konservative er på vej til en stor valgsejr. Vandt bl.a. i Workington, der er udråbt som et af de vigtigste valgsteder.

Artiklens øverste billede
Den britiske premierminister Boris Johnson og hans konservative parti har ført gennem hele valgkampen. Foto: AFP

De konservative står til en gigantisk valgsejr i Storbritannien, hvis man skal tro den exit poll, som blev offentliggjort kl. 23 af de store tv-stationer BBC, Sky News og ITV.

Boris Johnsons parti står til at få hele 368 mandater i Underhuset, Labour står til 191 mandater, de skotske nationalister i SNP til 55 og Liberaldemokraterne til 13. Der skal bruges mere end 325 mandater for at få absolut flertal, og målingen viser altså, at de konservative står til at få et flertal på 86 mandater.

Dermed står Boris Johnson til at få suverænt flertal alene i parlamentet, og dermed - hvis målingen holder - er briterne på vej ud af EU-samarbejdet.

I valgkampen har de konservative udpeget den såkaldte Workington Man, som hovedmålet. Han er opkaldt efter en vælger i valgkredsen Workington i det nordøstlige England, og han er kendetegnet ved, at være midaldrende, uden en lang uddannelse, en, der har stemt på Labour hele sit liv, og som går ind for brexit.

Da resultatet fra Workington kom ved halvtre-tiden viste det, at den konservative Mark Jenkinson havde slået Labours Sue Hayman - og at de konservative dermed brød kredsens Labourdominans. Kredsen har sendt Labourfolk til Underhuset i 97 af 100 år.

Resultatet fra Workington var samtidig udtryk for, at de konservative var ved at nedbryde den såkaldte ”røde mur” - et bælte tværs over det nordlige og midterste England og Wales, hvor vælgerne som i Workington normalt har stemt på Labour, men som vil have brexit gennemført - og som måske ikke er så begejstret for Labourlederen Jeremy Corbyn.

De konservative har ført hele den seks uger lange valgkamp igennem, og aftenens exit poll markerer det største flertal i nogen målinger. For to uger siden var forspringet i målingerne på ca. 60 mandater, men de seneste dage så det ud til, at Labour var ved at indhente de konservative.

Derfor var der med spænding set frem til aftenens exit poll, der en måling foretaget på selve valgdagen på 144 udvalgte valgsteder, og derfor skulle give en mere sikker indikation af et endeligt resultat, end de mange meningsmålinger, der har været i valgkampen.

I en kommentar lød det torsdag aften fra Boris Johnson:

»Tak til alle der har stemt i dag. Vi lever i det bedste demokrati i verden.«

Mens den konservative indenrigsminister i minutterne efter, at exit poll-resultatet blev kendt, sagde til BBC:

»Vi har haft brug for bryde det dødvande, der har været i parlamentet de seneste år. Vores fokus er nu klart på brexit, og derefter skal vi se på de øvrige vigtige emner som sundhedsvæsenet og sikkerhed.«

Til gengæld ser det, hvis målingen holder, ud til at blive et rent katastrofevalg for Labour og Jeremy Corbyn, der ved valget i 2017 opnåede 262 mandater.

En talsmand fra Labour sagde til Sky News, at »det er tidligt på aftenen, nu skal vi se det endelige resultat.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Det skal understreges, at der er tale om en måling fra de 144 valgsteder fordelt over hele Storbritannien, og et endeligt resultat forventes først klart fredag morgen.

Flere valgkredse er på forhånd udråbt til at være på vippen, og det tager målingen ikke nødvendigvis højde for, så tallene kan ændre sig, men ifølge BBC har de seneste års exit polls været relativt præcise.

Den tidligere formand for Underhuset, John Bercow, sagde til Sky News:

»Det ligner et dramatisk resultat, og det er formentlig langt bedre, end de konservative havde turde håbe på. Det viser også, at det her valg har handlet om brexit, og at det ikke handlede om alt muligt andet.«

Netop andre emner end brexit har Labour forsøgt at få på dagsordenen - herunder f.eks. sundhedsvæsenet.

De konservative har de seneste dage set med bekymring på udsigten til et nyt såkaldt hung parliament, der betyder, at intet parti får det absolutte flertal som kræver mere end 325 mandater.

Boris Johnson har kørt valgkamp på, at få gennemført brexit. I hans optik betyder det, at briterne forlader EU den 31. januar næste år. FOTO: AFP

Det var netop en sådan sammensætning, der kom ud efter valget i 2017, da daværende premierminister Theresa Mays konservative ikke opnåede flertal alene og derfor måtte have hjælp fra det lille nordirske parti DUP for at få et flertal i parlamentet.

Men med den seneste brexitaftale fra oktober, ville DUP ikke længere støtte de konservative, og derfor syntes et valg uundgåeligt.

Dagen igennem har der flere steder i Storbritannien været lange køer foran valgstederne, selv om vejret flere steder ikke har artet sig.

Labour og Jeremy Corbyn har været bagud hele valgkampen, og står ifølge en exit poll offentliggjort kl. 23 til en meget stor valglussing. Partiet står til at 191 mandater mod 262 i 2017. Foto: AFP

Det var på forhånd svært at forudsige, hvem der ville have mest ud af en tilsyneladende høj valgdeltagelse. Var det på grund af manges ønske om at få gennemført brexit, så de ville stemme på de konservative eller Brexitpartiet, der begge ønsker briterne ud af EU senest i januar. Eller var det vælgere, der kæmper for det modsatte, og vil have en ny folkeafstemning om EU-medlemskabet, sådan som eksempelvis Labour har lovet.

De første optalte kredse ventes at være klar ved midnatstid.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.