Politik

Vælgerne strømmer til i Storbritannien

Flere steder meldes der om lange køer foran valgstederne. Ved 23-tiden i aften har vi de første indikationer på valgets resultat.

Flere steder blev der i løbet af torsdagen meldt om lange køer foran valgstederne i Storbritannien. Her er der kø foran et valgsted i Vauxhall i London. Foto: REUTERS Voters queue at the entrance of a portacabin set up as a polling station in Brighton and Hove, southeast England, as Britain holds a general election on December 12, 2019. (Photo by Glyn KIRK / AFP) Britain's main opposition Labour Party leader Jeremy Corbyn poses at a Polling Station, where he arrived to cast his ballot paper and vote, in north London on December 12, 2019, as Britain holds a general election. (Photo by Tolga AKMEN / AFP) Britain's Prime Minister Boris Johnson holds his dog Dilyn as he leaves a polling station, at the Methodist Central Hall, after voting in the general election in London, Britain, December 12, 2019. REUTERS/Dylan Martinez TPX IMAGES OF THE DAY

På trods af regn, blæst og nogle steder snevejr, blev der flere steder i Storbritannien meldt om køer foran valgstederne torsdag eftermiddag.

I London måtte folk vente i silende regn i køer, hvor 70-75 vælgere stod foran dem, og i f.eks. Cheltenham blev der meldt om ventetider på op til 45 minutter, før man kunne sætte sit kryds.

Ved 18-tiden var der endnu ikke offentliggjort en foreløbig valgdeltagelse, som ved de seneste to valg har ligget på mellem 66 og 68 pct.

Få timer efter de ca. 40.000 afstemningssteder i 650 valgkredse åbnede kl. 7 i morges, blev der meldt om større travlhed end ved valget i 2017.

Dagens valg er blevet kaldt ”det vigtigste i en generation”, især på grund af den uafklarede brexitfremtid, og det kan få flere til stemmeurnerne end normalt.

Allerede tidligt på dagen viste de to rivaler, premierminister Boris Johnson og Labour-leder Jeremy Corbyn vejen, ved – under den sædvanlige store mediebevågenhed – at stemme.

Boris Johnson havde taget hunden Dilyn med til valgstedet nær Downing Street – han stemmer ikke i Uxbridgekredsen vest for London, hvor han er opstillet – og Jeremy Corbyn mødte op i Islington i det nordlige London.

Ledernes to partier, de konservative og Labour, forsøgte på hver sin måde at aktivere flere vælgere i løbet af dagen.

De konservative med beskeder om, at ”nu skal vi have det overstået”, med henvisning til brexit, og Labour sendte mails ud til vælgere i løbet af dagen med budskabet om, at ”du kan stadig nå det – valgstederne lukker først kl. 22 (kl. 23 dansk tid).”

Blandt dem, der ”stadig kan nå det” er 3,8 mio., der har registreret sig som nye vælgere – heraf er 1.4 mio. under 25 år – og de kan true det ellers ventede konservative flertal i Underhuset, viser en ny analyse offentliggjort i The Times i dag. Der er tale om ca. 40 pct. flere unge vælgere end ved valget i 2017.

Det skønnes, at mange af de unge enten ikke vil stemme på de konservative på grund af dets generelle politik eller stemme på et parti, der vil have en ny folkeafstemning om brexit som f.eks. Labour eller Liberaldemokraterne.

Indtil videre peger meningsmålingerne ellers på, at de konservative kan få et flertal alene i Underhuset, og dermed får gennemført brexit med udgangen af januar 2020. Men de seneste dage har oppositionen halet kraftigt ind på regeringspartiet, og hos bookmakerne og de politiske kommentatorer i Storbritannien tales der mere og mere om, at intet parti får et flertal alene i Underhuset, og derfor er der en vis sandsynlighed eller risiko for, at sammensætningen af Underhuset bliver akkurat lige så mudret, som det var, da valget blev udskrevet. Og som var en af årsagerne til, at valget blev udskrevet, fordi der ikke kunne opnås et flertal for brexitprocessen.

Fra morgenstunden talte Jyllands-Posten med flere vælgere foran et valgsted i Kentish Town i London, en tung Labour-valgkreds, og meldingen fra disse vælgere var, at man ville stemme imod Boris Johnson.

»Det her er det vigtigste parlamentsvalg, jeg kan huske,« sagde Mike Gyi.

Det er dog ikke overraskende centralt i London, at der stemmes på Labour, og valget ventes afgjort i det nordlige og midterste England, hvor der har været en intens kamp om vælgere, der på den ene side støtter Labours indenrigspolitik, på den anden side går ind for brexit, som de forventer at kunne få med Boris Johnson i Downing Street.

Den første indikation på, hvordan valget går, ventes ved 23-tiden dansk tid, når tv-stationerne viser de første exitpolls. Vælgere på 144 udvalgte valgsteder er blevet spurgt om, hvor de har sat krydset.

Fra midnatstid begynder resultaterne så småt at rulle ind, og først tidligt fredag morgen har man et endeligt resultat.

Læs også