Politik

Vælgerne strømmer til i Storbritannien

Flere steder meldes der om lange køer foran valgstederne. Ved 23-tiden i aften har vi de første indikationer på valgets resultat.

Artiklens øverste billede
Flere steder blev der i løbet af torsdagen meldt om lange køer foran valgstederne i Storbritannien. Her er der kø foran et valgsted i Vauxhall i London. Foto: REUTERS

På trods af regn, blæst og nogle steder snevejr, blev der flere steder i Storbritannien meldt om køer foran valgstederne torsdag eftermiddag.

I London måtte folk vente i silende regn i køer, hvor 70-75 vælgere stod foran dem, og i f.eks. Cheltenham blev der meldt om ventetider på op til 45 minutter, før man kunne sætte sit kryds.

Ved 18-tiden var der endnu ikke offentliggjort en foreløbig valgdeltagelse, som ved de seneste to valg har ligget på mellem 66 og 68 pct.

Få timer efter de ca. 40.000 afstemningssteder i 650 valgkredse åbnede kl. 7 i morges, blev der meldt om større travlhed end ved valget i 2017.

Dagens valg er blevet kaldt ”det vigtigste i en generation”, især på grund af den uafklarede brexitfremtid, og det kan få flere til stemmeurnerne end normalt.

Allerede tidligt på dagen viste de to rivaler, premierminister Boris Johnson og Labour-leder Jeremy Corbyn vejen, ved – under den sædvanlige store mediebevågenhed – at stemme.

Premierminister Boris Johnson havde taget hunden Dilyn med, da han stemte i Methodist Central Hall nær Downing Street i London. Han stemmer ikke i sin egen valgkreds Uxbridge and South Ruislip. Foto: Reuters

Boris Johnson havde taget hunden Dilyn med til valgstedet nær Downing Street – han stemmer ikke i Uxbridgekredsen vest for London, hvor han er opstillet – og Jeremy Corbyn mødte op i Islington i det nordlige London.

I Islington i det nordlige London var det en optimistisk Jeremy Corbyn, der gav Labour sin stemme. Senere opfordrede partiet til, at man skyndte sig hen og fik afgivet sin stemme. Foto: AFP

Ledernes to partier, de konservative og Labour, forsøgte på hver sin måde at aktivere flere vælgere i løbet af dagen.

De konservative med beskeder om, at ”nu skal vi have det overstået”, med henvisning til brexit, og Labour sendte mails ud til vælgere i løbet af dagen med budskabet om, at ”du kan stadig nå det – valgstederne lukker først kl. 22 (kl. 23 dansk tid).”

Blandt dem, der ”stadig kan nå det” er 3,8 mio., der har registreret sig som nye vælgere – heraf er 1.4 mio. under 25 år – og de kan true det ellers ventede konservative flertal i Underhuset, viser en ny analyse offentliggjort i The Times i dag. Der er tale om ca. 40 pct. flere unge vælgere end ved valget i 2017.

Det skønnes, at mange af de unge enten ikke vil stemme på de konservative på grund af dets generelle politik eller stemme på et parti, der vil have en ny folkeafstemning om brexit som f.eks. Labour eller Liberaldemokraterne.

Indtil videre peger meningsmålingerne ellers på, at de konservative kan få et flertal alene i Underhuset, og dermed får gennemført brexit med udgangen af januar 2020. Men de seneste dage har oppositionen halet kraftigt ind på regeringspartiet, og hos bookmakerne og de politiske kommentatorer i Storbritannien tales der mere og mere om, at intet parti får et flertal alene i Underhuset, og derfor er der en vis sandsynlighed eller risiko for, at sammensætningen af Underhuset bliver akkurat lige så mudret, som det var, da valget blev udskrevet. Og som var en af årsagerne til, at valget blev udskrevet, fordi der ikke kunne opnås et flertal for brexitprocessen.

Fra morgenstunden talte Jyllands-Posten med flere vælgere foran et valgsted i Kentish Town i London, en tung Labour-valgkreds, og meldingen fra disse vælgere var, at man ville stemme imod Boris Johnson.

»Det her er det vigtigste parlamentsvalg, jeg kan huske,« sagde Mike Gyi.

Det er dog ikke overraskende centralt i London, at der stemmes på Labour, og valget ventes afgjort i det nordlige og midterste England, hvor der har været en intens kamp om vælgere, der på den ene side støtter Labours indenrigspolitik, på den anden side går ind for brexit, som de forventer at kunne få med Boris Johnson i Downing Street.

I Brighton var der opstillet en container som valgsted. Også her var der moderat kø for at komme til at stemme. Foto: AFP

Den første indikation på, hvordan valget går, ventes ved 23-tiden dansk tid, når tv-stationerne viser de første exitpolls. Vælgere på 144 udvalgte valgsteder er blevet spurgt om, hvor de har sat krydset.

Fra midnatstid begynder resultaterne så småt at rulle ind, og først tidligt fredag morgen har man et endeligt resultat.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.