Politik

USA-ledet koalition vil forberede en tilbagetrækning fra Irak

Det amerikanske militær har meddelt Irak, at man vil forberede sig på en tilbagetrækning.

Meldingen kommer, dagen efter at Iraks parlament har opfordret regeringen til at trække koalitionen ud af landet. Her ses amerikanske styrker nær Bagdad. Foto: U.S. Marine Corps/Sgt. Kyle C. Talbot via Reuters

Den amerikanskledede koalition har i et brev meddelt, at den vil forberede en tilbagetrækning fra Irak.

Det vil ske af »respekt for landets suverænitet« og irakernes beslutning om at bede koalitionen om at rejse, hedder det ifølge nyhedsbureauerne AFP og Reuters.

Det er ifølge nyhedsbureauerne lederen af brigadegeneral William Seely, USA's øverstkommanderende i Irak, der har givet det irakiske militær besked om planerne.

Ifølge brevet vil tropperne »repositionere sig i løbet af de kommende dage og uger« og beder irakerne om at være opmærksomme på ændret aktivitet fra koalitionen, så tilbagetrækningen sker på en »sikker og effektiv måde«.

Det vides ikke, om der er tale om en hel eller delvis tilbagetrækning, og det er også uklart, hvor tropperne skal trække sig tilbage til.

Embedsmænd i USA såvel som Iraks forsvarsministerium har over for AFP og Reuters bekræftet brevets ægthed og ordlyd, mens en talsmand for Pentagon har meddelt, at man ikke kan bekræfte, hvad der står i brevet.

Meldingen kommer, på baggrund af at Iraks parlament i weekenden opfordrede landets regering til at trække koalitionen ud af landet. De danske styrker er også en del af denne koalition.

Det irakiske parlaments melding fik mandag USA's præsident Donald Trump til at true Irak med drastiske sanktioner, hvis landet på fjendtlig vis skulle smide amerikanske soldater ud af landet uden på forhånd at gå med til amerikanernes betingelser for en eventuel tilbagetrækning.

»Vi trækker os ikke tilbage, medmindre de erstatter omkostningerne,« lød det natten til mandag dansk tid fra Trump.

Det irakiske parlaments ønske om en tilbagetrækning kom, få dage efter at den iranske militærleder Qassem Soleimani blev dræbt i et amerikansk luftangreb i Iraks hovedstad Bagdad. Officielt er begrundelsen for ønsket dog, at terrororganisationen Islamisk Stat er blevet nedkæmpet i Irak, og at der derfor ikke længere er behov for koalitionens tilstedeværelse.

De seneste år har de danske soldater fra al-Asad-basen vest for Bagdad især trænet og rådgivet den irakiske hær. Alle træningsaktiviteter er dog blevet midlertidigt indstillet, meddelte Forsvaret lørdag.

Ifølge Forsvaret er der fortsat cirka 130 danske soldater udstationeret her.

Ministre og topembedsmænd fra Trump-administrationen vil ifølge Reuters onsdag orientere Senatet om udviklingen i Irak.

BRANCHENYT
Læs også