Politik

Statsjob til provinsen er udskudt i årevis

I 2015 blev det meldt ud, at 4.000 statslige arbejdspladser skulle rykke til provinsen. Flere flytninger er endnu ikke gennemført, og regeringen vil nu flytte arbejdspladser den anden vej.

Ansatte i Banedanmark lægger skinner på strækningen mellem København og RIngsted. Men de færreste har endnu taget turen til deres nye arbejdsplads i Ringsted. 
Foto: Finn Frandsen Banedanmark lægger skinner på det, der efter planen bliver en højhastighedsbane mellem Ringsted og København via Køge, som efter planen skal stå klar i december 2018. Tog. Jernbane. Sveller. Togskinner. Banedanmark lægger skinner på det, der efter planen bliver en højhastighedsbane mellem Ringsted og København via Køge, som efter planen skal stå klar i december 2018. Tog. Jernbane. Sveller. Togskinner.

På femte år venter provinsen stadig på flere hundrede af de statslige job, der efter planen skal flyttes væk fra hovedstaden for at skabe bedre balance i Danmark.

Da den daværende V-regering i oktober 2015 fremlagde den første udflytningsplan med omkring 4.000 arbejdspladser, fik Holbæk Kommune lovning på Danmarks Evalueringsinstitut, Danmarks Akkrediteringsinstitution og Danida Fellowship Centre. Planen var, at flytningerne skulle være afsluttet i 2017, meddelte regeringen dengang. Men ingen af de tre institutioner - som tilsammen tæller 136 årsværk - er endnu kommet til Holbæk, og den planlagte flyttedato er i øjeblikket 31. marts 2021, oplyser Danmarks Evalueringsinstitut.

Også Ringsted Kommune blev tildelt statslige arbejdspladser under den første udflytningsrunde - Banedanmark skulle flytte omkring 300 mand til Ringsted. Ifølge planen skulle også den flytning være på plads i 2017, men dags dato er det kun omkring 100 af de ansatte, som er flyttet. Banedanmark oplyser, at de tiltænkte bygninger ikke kan rumme alle mand, og at det derfor har været nødvendigt at bygge nyt. Byggeriet er i gang og afsluttes efter planen til november.

Næstved Kommune venter ligeledes på femte år - her er det på Udlændingestyrelsens 375 medarbejdere, som dog efter planen flytter lige efter påske.

At flere flytninger er blevet forsinket i årevis, er ikke godt nok, mener Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd:

»Jeg havde en forventning om, at tidsplanerne ville holde. Fem år er meget lang tid at vente,« siger han, mens Troels Lund Poulsen (V), der som erhvervs- og vækstminister stod bag den første udflytningsrunde, erkender, at »der har været nogle udfordringer«.

Socialdemokratiet gik til valg på at færdiggøre de planlagte udflytninger samt løbende vurdere nye. Kort før jul besluttede social- og indenrigsminister Astrid Krag dog at flytte Ankestyrelsens afdeling i Ringsted til København. Ministeren forsvarer bl.a. beslutningen med, at Ankestyrelsen i Aalborg de kommende år vil udvide.

Læs også
Top job