Politik

Regeringen er klar til at ofre EU-støtte til danske projekter

De rigeste regioner skal ikke længere have EU-støtte, mener regeringen, og den besparelse vil også ramme Danmark. Ærgerligt, siger modtagere.

Regeringen vil afskaffe EU-støtten til de rigeste regioner i EU for at undgå, at EU's samlede budget for de næste syv år stiger. Her er det et billede fra Slagter Theilgaard, der har fået del i EU-støtten. Foto: Christian Lykking

Grøn byudvikling i Næstved og kulinariske satsninger i Sønderjylland er eksempler på, hvad EU’s regionsstøtte har hjulpet i Danmark.

Men den form for egnsudvikling skal stoppes i Europas rigeste regioner, herunder i Danmark, mener regeringen. Forslaget kan blive en del af vejen mod et kompromis om EU’s nye syvårige budget, som statsminister Mette Frederiksen sammen med sine 26 kolleger vil forsøge at indgå på et topmøde på torsdag.

Spareforslaget fremgår af et regeringspapir og er blevet præsenteret for andre EU-lande. Flere er positive.

Midlerne fordeles via social- og regionalfonde for at løfte de fattigste egne af Europa. De udgør omkring en tredjedel af EU’s udgifter, eller omkring 380 mia. euro i det seneste forslag. Regeringen ønsker at fjerne de 34 mia. euro, der går til de rigeste regioner. Danmark står til samlet at modtage omkring 600 mio. kr. Det er uvist, hvor mange af de 600 mio. kr., regeringens forslag vil ramme. Det har ikke været muligt at interviewe finansminister Nicolai Wammen, men i en mail understreger han, at der skal spares for at holde EU’s budget i ro, hvilket er Danmarks mål i budgetforhandlingen.

»Behøver man f.eks. bruge 34 mia. euro på EU’s rigeste regioner under samhørighedspolitikken, når samhørighedspolitikken egentlig bør fokuseres på de fattigste områder i EU? Vi er nødt til at kigge grundigt efter, hvor vi kan prioritere bedre,« skriver Wammen.

I Esbjerg har Slagter Theilgaard fået EU-støtte til bl.a. en digitalisering, der har øget væksten i kæden, der i dag tæller fem butikker og sælger varer til over 200 købmænd og restauranter.

»Det vil være meget ærgerligt, hvis danske fødevarevirksomheder ikke længere vil kunne få hjælp,« siger Søren Theilgaard.

Erhvervshus Sønderjylland har etableret det støtteprogram, der har hjulpet Slagter Theilgaard. Formand for erhvervshuset, Tønders borgmester Henrik Frandsen (V), siger, at »regionalfondsmidlerne er noget af det, der giver værdi for pengene i EU«.

»Det bør ikke være det første sted at spare. Der er f.eks. et kæmpe bureaukrati, som der kan spares på,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også