Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Godnat for OL i Tokyo 2020? »Giver ingen mening uden atleter«

Skepsissen vokser støt om, hvorvidt OL kan afholdes i Tokyo til sommer. Selv Japans politikere, før stålsatte støtter af at holde OL som planlagt, lader nu til at vakle.

Corona rammer verden
Luften er efterhånden ved at gå godt og gevaldigt ud af Tokyos OL til sommer. For coronavirussen spreder sig stadig på tværs af kloden og har sat en stopper for næsten al sport. Foto: AP Photo/Jae C. Hong/Ritzau Scanpix

TOKYO – Spørger man Den Internationale Olympiske Komité (IOC), kommer OL til Tokyo den 24. juli.

Andre steder er skepsissen til at tage og føle på. For coronavirussen har nu lukket store dele af verden ned, sat en stopper for stort set al sport og inficeret omkring 200.000 mennesker.

En af dem er Kozo Tashima, viceformand for Japans OL-komité. Tirsdag trådte han frem og fortalte, at han var testet positiv.

»Jeg beder til, at De Olympiske Lege og al sport kan finde sted sikkert i Japan og resten af verden,« udtalte Tashima i en meddelelse.

Japan har ellers kun omkring 900 tilfælde af virussen. Det skyldes muligvis blot, at staten knap tester for sygdommen. Men selv hvis Japan går ram forbi, »vil det ikke give mening« at afholde legene, hvis ikke også atleter fra andre lande kan deltage, udtalte landets finansminister Taro Aso til det japanske parlament onsdag.

Modsat understreger Japan og Den Internationale OL-komité officielt, at legene så absolut vil finde sted som planlagt. Det samme gør Japans premierminister Shinzo Abe. Måske.

»Jeg ønsker at afholde De Olympiske og Paraolympiske Lege perfekt som et bevis for, at menneskeheden kan sejre over den nye coronavirus, og det modtog jeg støtte til fra G7-lederne,« udtalte Japans premierminister Shinzo Abe mandag efter en videokonference med de andre statsoverhoveder fra verdens syv største økonomier.

For G7-lederne, understregede Abe, støttede op om et »komplet« OL.

Mediestormen brød prompte løs.

Abes ord blev tolket som en bitter, underspillet anerkendelse af, at den eneste måde at afholde Olympiaden nu er at udskyde den – selv hvis virussen kommer under kontrol til sommer.

For siden januar er det ene kvalificerende stævne efter det andet blevet enten udskudt eller aflyst. Det gælder også nogle af de mest populære sportsgrene som brydning, svømning og gymnastik.

OL risikerer nu at blive afholdt uden disse, hvilket er langt fra det 'komplette' OL, som Abe refererede til. Japans olympiske minister, Seiko Hashimoto, forsøgte dog dagen efter at trække i land efter Abes udtalelse.

»At holde legene perfekt betyder at forberede sig ordentligt på at afholde dem som planlagt,« udtalte Hashimoto på en pressekonference tirsdag. Samtidig »tilskynder IOC alle atleter at fortsætte med forberedelserne til De Olympiske Lege i Tokyo 2020, så godt de kan,« udtalte OL-komiteen selv i en efterfølgende pressemeddelelse.

Desværre har virussen gjort denne forberedende træning temmelig udfordrende.

»Atleterne kan ikke træne, tilrejsende kan ikke planlægge deres rejse. Sponsorer kan ikke markedsføre,« skrev Hayley Wickenheiser, vinder af fire olympiske guldmedaljer og selv medlem af IOC, tirsdag på Twitter. »Jeg mener, at IOC’s insisteren, med en sådan selvtillid på at legene vil finde sted, er ufølsomt og uansvarligt, menneskehedens tilstand taget i betragtning.«

Ifølge en nylig meningsmåling mener 63 pct. af adspurgte japanere, at legene bør udsættes. Kun 23 pct. mener, de skal finde sted som planlagt.

BRANCHENYT
Læs også