Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Storbritannien: Boris Johnson overvejer universel grundindkomst

Boris Johnson kommer nu med et forslag om indførelse af universel grundindkomst. "Kontroversielt" kalder flere økonomer det.

Corona rammer verden
Den britiske premiereminister Boris Jonson kommer med "kontroversielt forslag". Foto: Eddie Mulholland

Den britiske premierminister, Boris Johnson, overvejer at indføre en universel grundindkomst i Storbritannien. Ifølge økonomer er tiltaget kontroversielt, da det hidtil ikke er blevet afprøvet i større omfang, skriver The Daily Telegraph.

I tilfælde af at grundindkomsten etableres, er dens formål at fungere som et midlertidigt tiltag for at afhjælpe de borgere som er finansielt ramt af coronakrisen.

Grundindkomsten - også kaldet Universal Basic Income (UBI) - er blot én af mange måder at sørge for, at borgerne får penge ned i lommerne.

Rishi Sunak, som er skattekansler, annoncerede tirsdag 350 mia. pund - svarende til cirka 2835 mia. kr. - i statsudgifter og lånegarantier i håb om at holde virksomheder oven vande.

Der er allerede nu lovet yderligere hjælp.

De økonomiske tiltag skal dog ikke kun nå virksomhederne, men også de enkelte familier - og det sætter den britiske regering under pres til at reagere hurtigt.

Tiltag, som skal hjælpe borgere, ses allerede i Hongkong, hvor penge er blevet tildelt borgere over 18 år.

Præsident Trump har også planer om at sende penge direkte til amerikanerne, hvilket læner sig op ad det, flere økonomer er fortalere for, som kaldes "helikopterpenge", skriver The Daily Telegraph.

Af denne grund kan en etablering af en grundindkomst i Storbritannien ses som, at den britiske regering følger i fodsporene af Det Hvide Hus.

- Det næste logiske skridt inden for ukonventionel pengepolitik er helikopterpenge, og det er en direkte likviditetsindsprøjtning i hjertet af den reelle økonomi, siger Neil MacKinnon, som er global makrostrateg hos VTB Capital, til avisen.

BRANCHENYT
Læs også