- Opdateret 29/03/2020 kl. 12:00
Venstre foreslår ny hjælpepakke til coronaramte virksomheder
Venstre opfordrer regeringen til forhandlinger om mere støtte til virksomheder, der lige nu presses af corona. DF kalder forslaget »voldsomt«.
Både små og store danske virksomheder, der er presset af coronakrisen, skal i langt højere grad kunne få dækket deres lønudgifter til medarbejdere.
Sådan lyder meldingen fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, som opfordrer regeringen til at indkalde til forhandlinger om en ny og mere fleksibel løn-hjælpepakke, der kan afbøde fyringer og konkurser.
- Vi ved, at der er mange både små og store virksomheder, der er voldsomt pressede. Vi ved også, at der er nogle af dem, som er på randen af konkurs.
- Samtidig har vi set, at ledigheden er steget med mere end 30.000 mennesker.
- Denne her økonomiske krise er ved at sætte sig, og derfor er det afgørende, at vi gør mere for at holde hånden under danskernes arbejdspladser, siger Jakob Ellemann-Jensen.
I forvejen har regeringen lavet flere hjælpepakker til at støtte dansk erhvervsliv igennem coronakrisen. En af dem blev indgået for to uger siden og omhandlede lønkompensation.
Men de foreløbige tiltag er ikke fleksible nok, mener Venstre.
Blandt andet foreslår partiet, at pressede virksomheder skal kunne få dækket en del af deres lønomkostninger, selv om medarbejderne fortsat arbejder.
I øjeblikket skal medarbejderne være sendt hjem uden at arbejde, for at man kan modtage lønkompensation.
Samtidig vil Venstre give virksomhederne mulighed for at få dækket lønudgifter for op til 45.000 kroner om måneden per medarbejder.
- Der er nogle virksomheder, som ikke får den hjælp, de skal bruge for at kunne få dækket deres lønudgifter til medarbejdere - simpelthen fordi der ikke er fleksibilitet nok i de nuværende ordninger, siger Jakob Ellemann-Jensen.
Venstre vurderer, at omkostningerne til partiets forslag vil være et tocifret milliardbeløb.
- Når vi mener, at det er pengene værd, så er det fordi, at alle partier på Christiansborg er enige om at holde hånden under danske arbejdspladser.
- Og det her ser vi som et alternativ til noget, som kan blive endnu dyrere - både i tabte arbejdspladser men også i økonomi, siger Venstre-formanden.
Jakob Ellemann-Jensen opfordrer regeringen til at indkalde til forhandlinger om en ny løn-hjælpepakke hurtigst muligt.
Erhvervsordfører i Dansk Folkeparti Hans Kristian Skibby mener, at det er lige drastisk nok.
- Jeg er nødt til at sige, at det, Venstre foreslår, virker noget mere voldsomt, end de vi dybest set har behov for at gøre, siger Hans Kristian Skibby.
- Der vurderer jeg, at regningen kan blive så dyr, at statskassen ikke kan følge med, siger han.
Han er dog klar til at se nogle beregninger, der kan vise ham, at han ikke har ret.
Hos Enhedslisten er man ikke afvisende over for, at der kan være behov for yderligere hjælpepakker til erhvervslivet.
Partiet mener, at der er behov for en række modkrav, hvis de skal have yderligere hjælp af staten.
- Nu skal det også komme med modkrav, hvis man skal have hjælp af den danske stat. Så skal man ikke om nogle måneder udbetale milliarder i udbytter til aktionærer. Sådan nogle krav må også komme på tale, siger politisk ordfører i Enhedslisten Pernille Skipper.
Hun påpeger blandt andet, at der skal være modkrav om ikke at udbetale store lønbonusser og gyldne håndtryk.
Regeringen har flere gange sagt, at den vil strække sig langt for at redde danske virksomheder og arbejdspladser.
Muligheden for flere hjælpepakker er også blevet gentaget af regeringen.
/ritzau/
Opdateret med kommentar fra DF og Enhedslisten.
Ritzau