Politik

Nye tal: Danske fædre tager fortsat kun en brøkdel af orloven med deres børn

Det er stadig mødrene, som tager langt størstedelen af orloven, når forældrepar får børn. Eksperter spår »ufatteligt langsom« udvikling, hvis ikke politikerne tager affære, og regeringen er under pres.

Jamil Farah Mehdi gik hjemme i halvandet år med sit første barn, Adam, men kun tre måneder med barn nummer to, Naja. Han føler i dag, at sønnen er knyttet meget tættere til ham end datteren.  Foto: Stine Bidstrup

Både eksperter, politikere, arbejdsgivere og fagbevægelse har i kor efterlyst, at danske fædre tager længere orlov med deres børn. Mange års debat til trods er der stadig ikke sket den store udvikling på området. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge dem holder kvinder i gennemsnit 273,9 dages orlov i barnets første leveår, mens mænd blot tager 31,9 dage med den lille ny. Opgørelsen er den første samlede opdatering af orlovstallene siden 2015 og viser, at der frem til 2018 er sket en lille stigning i fædrenes orlovsdage. I gennemsnit tog fædre i 2018 2,6 dages orlov mere i barnets første år, end de gjorde i 2015. ..

BRANCHENYT
Læs også