Politik

Regeringen præsenterer ny klimaplan: Vil bygge to energiøer med havvind og give 16 milliarder til grønne støtteordninger

Regeringen har onsdag præsenteret første del af sit udspil til ny klimaplan. Konkret vil regeringen bl.a. opføre to nye energiøer med havvind. I alt 16 mia. kr. skydes ind i nye støtteordninger.

Miljøminister Lea Wermelin og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen præsenterer på et pressemøde på Sydhavns Genbrugscenter i København regeringens initiativer til at reducere CO2-udledningenerne fra affaldssektoren mandag den 18. maj 2020.. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Regeringen har onsdag præsenteret første del af sit samlede udspil til en ny klimaplan.

Konkret foreslår regeringen bl.a., at der skal bygges to såkaldte energiøer med havvind inden 2030

De to øer skal placeres i henholdsvis Nordsøen og Østersøen ved Bornholm og skal i første omgang begge være på 2 GW. Energiøen i Nordsøen skal dog etableres, så der på sigt er plads til mindst 10 GW.

»Vi øger mængden af havvind massivt, og samtidig vil vi gøre det muligt at bruge den grønne strøm i tanken på lastbiler, fragtskibe og fly. Vi præsenterer en pakke, der både leverer CO2-reduktioner på kort sigt og lægger udviklingsspor ud til fremtidens klimaneutrale Danmark,« siger klimaminister Dan Jørgensen.

Ifølge regeringens egne tal er udbygningen på 4 GW mere end dobbelt så meget, som der er i drift på havene omkring Danmark i øjeblikket.

Forslaget er en del af et samlet klimaudspil, der indeholder seks spor. En række øvrige initiativer vil blive præsenteret efter sommerferien.

Samlet vil regeringen som en del af planen skyde 16 mia. kr. ind i den grønne omstilling via en række nye grønne tilskud og støtteordninger frem mod 2030, viser regeringens klimaplan.

Bl.a. skal 5,9 mia. kr. bruges på en grøn omstilling af industrien.

BRANCHENYT
Læs også