Politik

Eksperter: De nedslidte hjælpes for sent i S-model for tidlig pension

En stor del af de nedslidte er nedslidte, længe inden de vil kunne få den tidlige pension, som Socialdemokratiet gik til valg på, lyder det fra en række eksperter.

Forebyggelse af nedslidning er også en del af det forslag, som regeringen inden længe fremlægger, og hvori tidligere folkepension er kernen, fastslår beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan

For mange nedslidte vil hjælpen komme for sent, hvis regeringen får gennemført en ret til tidlig pension.

Sådan lyder det fra en række eksperter før de politiske forhandlinger om regeringens store mærkesag.

Regeringen har endnu ikke fremlagt en konkret pensionsmodel, men Socialdemokratiet har tidligere spillet ud med, at folk med omkring 40 års beskæftigelse skal kunne trække sig tilbage tre år før den normale folkepensionsalder.

En 63-årig, som i dag har udsigt til at få folkepension som 67-årig, skal dermed kunne trække sig tilbage som 64-årig.

Men typisk indtræffer nedslidningen flere år tidligere, forklarer Karen Søgaard, professor i arbejds- og miljømedicin på Syddansk Universitet.

»Så det er meget sent i forløbet at give dem en mulighed for at forlade arbejdsmarkedet tre år før folkepensionsalderen,« siger hun, der vurderer, at eksempelvis omskoling og en kortere arbejdsuge fra 55-årsalderen vil være mere gavnlig end en tidligere pensionsalder.

Mona Larsen er seniorforsker ved Vive, det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, og udgav sidste år en rapport om årsager til tilbagetrækning. Her så hun nærmere på de 67-årige i 2017, der trak sig tilbage, henholdsvis før de fyldte 62 år og efter, de var fyldt 62 år.

Af dem, der trak sig før de 62 år, pegede 41 pct. på helbred som en årsag. Af dem, der trak sig tilbage efter 62 år, pegede blot 10 pct. på helbred som en årsag.

»Der foregår givetvis meget nedslidning inden spændet fra folkepensionsalderen til tre år før folkepensionsalderen,« siger Mona Larsen og understreger, at vil man hjælpe dem med de fysisk krævende job, skal det ske, inden de kommer op i 60’erne.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard fastholder, at en tidligere folkepension vil være kernen i det forslag, som regeringen inden længe fremlægger.

»Men det står ikke alene. En væsentlig del af opgaven handler om at forebygge, at folk bliver slidte på deres arbejde. Arbejdsmiljøet skal være meget bedre, end vi har været vidne til igennem en hel del år, og vi har også behov for de bedst mulige sporskifteordninger og omskolingsindsatser,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også