Politik

Mario Draghi skal gøre Italien klar til næste fest

På tre årtier har tre forskellige teknokrater fået den svære opgave at rydde op.

Det kan hurtigt blive hverdag for Draghi, som skal manøvrere i et parlament, hvor kværulanter og lykkeriddere før er lykkedes med at gøre livet surt for en premierminister, vurderer Jette Elbæk Maressa. Arkivfoto: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Da Silvio Berlusconi i 2011 listede ud af en sidedør til præsidentpaladset i Rom, efterlod han et hul så stort, at Italien måtte hente hjælp udefra. Ind på banen trådte Mario Monti. Tidligere EU-kommissær, velanskreven økonom og med én opgave på to-do-listen: Få styr på økonomien. Italien styrede mod afgrunden og risikerede at rive hele eurokonstruktionen med sig. Montis milde ansigt prydede forsiden af The Times, som spurgte: Kan denne mand redde Europa?

Allerede på en af de første arbejdsdage trådte Monti helt ind i italienernes hjerter. Et billede af den nye teknokratiske premierminister, som hentede sin hustru på Roms hovedbanegård, gjorde indtryk hos et folk, som kan bruge timer og atter timer på at tale om den politiske elite og de mange goder, som politikerne har. Monti talte pænt om Danmark og flexicurity og forsøgte at få italienerne til at forstå, at der ikke længere var råd til det gamle system med nærmest garanti mod fyring og ret til tidlig pension. I de europæiske hovedstæder talte Monti et sprog, som man kunne forstå, og mange glædede sig over, at årene med den noget uortodokse Berlusconi var fortid. Omsider syntes Italien at slå ind på en vej, som især for konsensussøgende nordboere var til at fatte. Enkelte talte begejstret om, at Monti kunne skabe den politiske midte, som set fra et nordeuropæisk perspektiv var en åbenlys mangelvare i Italien. ..

Læs også
Top job