Serier

Trusler tvinger modstandere af den svenske coronastrategi til at forlade Sverige

De største kritikere af den svenske coronastrategi forlader Sverige pga. trusler.

Corona rammer verden
Lørdag havde organisationen "Tusenmannamarschen för frihet & sanning" indkaldt til demonstration i Stockholm. Men politiet havde ikke godkendt arrangementet, som derfor blev opløst af betjente. Foto: Henrik Montgomery / TT Modstandere af den svenske coronastrategi har gennem pandemien været målskive for chikane. Men truslerne har nu vokset sig så store, at fremtrædende kritikere må forlade Sverige. Arkivfoto: Janerik Henriksson/Ritzau Scanpix

Andreia Rodrigues er blevet spyttet på af andre svenskere, fordi hun bruger mundbind. Hun er blevet chikaneret og råbt ad. Og hun har modtaget trusselsbreve på sin hjemmeadresse.

Nu får det 27-årige Andreia Rodrigues, talskvinde for organisationen SaveSwedenCov19 og en af den svenske coronastrategis største kritikere, til at forlade Sverige – det land, som hun i årevis har boet og arbejdet i.

»Jeg frygter, at nogen vil overfalde mig, hver gang jeg går ud ad døren. De ved, hvor jeg bor,« siger Andreia Rodrigues, der mener, at Sverige burde være fulgt i de danske og norske fodspor, til NRK.

Jeg modtog beskeder om, at jeg var landsforræder.

Keith Begg, stifter af netværket Media Watchdogs of Sweden

Chikanen er ikke ny for modstanderne af den svenske strategi. Den har været der fra begyndelsen, særligt fordi kritikken af coronastrategien af mange er blevet opfattet som en sværtekampagne, som har bidraget til at stille Sverige i et dårligt lys internationalt.

Men i takt med at de svenske myndigheder nu er begyndt at stramme restriktionerne som følge af det stigende smittetal, er antallet af trusler mod aktivisterne ifølge Andreia Rodrigues vokset. Og det har fået frygten til at sprede sig.

Derfor har hun nu sat sig på et fly mod sit hjemland, Portugal. Uden nogen intention om nogensinde at vende tilbage.

Andreia Rodrigues er ikke den eneste aktivist, der forlader Sverige.

Smitte i Sverige

Sverige befinder sig i øjeblikket på nippet til at stå i en tredje smittebølge.

De seneste tre uger er smitten steget voldsomt – 10 pct. hver uge – og i Stockholm steg den i forrige uge med over 100 pct.

Smitten har fået de svenske myndigheder til at indføre hårdere restriktioner, end man på noget tidspunkt har set fra svensk side i løbet af pandemien. De er dog ikke så hårde som de danske.

Kilde: Region Stockholm, Folkhälsomyndigheten

Også den svenske statsborger Keith Begg, som er stifter af netværket Media Watchdogs of Sweden – en gruppe af læger, sundhedseksperter og epidemiologer, der er svært kritiske over for håndteringen, har taget turen hjem til hjemlandet Irland. Han blev bombarderet med trusler i en sådan grad, at han til sidst frygtede for sin egen sikkerhed.

»Jeg modtog beskeder om, at jeg var landsforræder,« siger Keith Begg til The Irish Times.

I alt er 13.003 døde med coronavirus i Sverige. I Danmark er tallet 2.377, i Norge 632.

Få mere udlandsnyt i ørerne med ”Verdenshjørner”. Lyt til de seneste episoder herunder.

BRANCHENYT
Læs også