Serier

Norsk coronakommission kritiserer regeringen for ikke at tage advarsler om pandemi alvorligt

Norsk coronakommission konkluderer, at landets regering og myndigheder, til trods for at de var blevet advaret om risikoen for en pandemi og til trods for statsministerens løfter om et styrket beredskab, alligevel ikke var forberedt.

Corona rammer verden
Onsdag præsenterede den norske coronakommission på et pressemøde sin 450 sider lange rapport om landets coronahåndtering.  Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.

Da Erna Solberg i 2013 blev Norges statsminister, var det med et løfte om et bedre norsk beredskab.

Året forinden havde 22. juli-kommissionen – den uafhængige kommission, der kortlagde forløbet under terrorangrebene i 2011, herunder massakren på Utøya – givet en sønderlemmende kritik af det norske beredskab, og nu var det tid til, at regeringen skulle ruste landet til fremtidige kriser, bebudede Solberg i sin tiltrædelsestale.

Men det løfte har den konservative regering og Erna Solberg ikke holdt.

I dag, mere end syv år senere, er det norske beredskab stadig ikke klædt på til kriser som den, verden det seneste år har stået midt i, konkluderede en norsk coronakommission onsdag.

Det påviste svigt, som kommissionen dokumenterer, er meget alvorligt.

Jonas Gahr Støre, formand for partiet Arbeiderpartiet

Det til trods for at regeringen ifølge den 450 sider lange kommissionsrapport udmærket godt vidste, at en pandemi var den mest sandsynlige nationale krise, ligesom det var den krise, der ville have flest negative konsekvenser for landet.

»Alligevel var de ikke forberedt, da den omfattende og alvorlige covid-19-pandemi kom,« slog kommissionsformanden, Stenner Kvinnlands, fast, da han på et pressemøde onsdag præsenterede kommissionens konklusioner for statsministeren og befolkningen.

Blandt andet var beredskabslagrene næsten tomme, selv om myndighederne udmærket vidste, at det i tilfælde af en pandemi ville blive svært at få fat i smitteværnsudstyr. Og koordineringen af beredskabsarbejdet fungerede ikke, lød det fra kommissionen.

Stener Kvinnsland kalder det ifølge Aftenposten for et »alvorligt svigt«.

Kommissionens konklusioner
  • Regeringen var blevet advaret om risikoen for en pandemi, men var alligevel ikke forberedt.
  • Regeringen vidste, at det i tilfælde af en pandemi ville blive svært at skaffe smitteværnsudstyr. Alligevel havde myndighederne ikke søgt at opbygge et beredskabslager.
  • Nedlukningen af landet den 12. marts forrige år burde være blevet besluttet af regeringen og ikke landets sundhedsmyndigheder.
  • Det var rigtigt at indføre restriktioner hurtigt efter nedlukningen, men tiltagene var dårligt forberedt og arrangeret.
  • Regeringen manglede en plan for håndtering af importsmitte, da en ny smittebølge ramte Europa i efteråret 2020.
Kilde: Aftenposten

Skydeskive for kritik

Kommissionens rapport og regeringens løftebrud har efterfølgende fået Erna Solbergs politiske modstandere op af stolene.

Eksempelvis sagde formanden for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, umiddelbart efter pressemødet til Aftenposten, at »det påviste svigt, som kommissionen dokumenterer, er meget alvorligt«.

»Solberg gik i 2013 til valg på, at hun ville forbedre beredskabet. Hun ville etablere et koordinerende beredskabselement under statsministeren selv. Og der har været syv ministre ansvarlige for beredskab,« sagde han og slog fast, at Solberg på trods af det ikke havde leveret på sit løfte.

Samme toner lød fra Sosialistisk Venstreparti, SF’s søsterparti i Norge:

»Det har hun ikke leveret,« sagde partiets leder, Audun Lysbakken.

Erna Solberg siger ifølge NRK, at beredskabet under hendes tid som statsminister har haft fokus særligt på datasikkerhed, og at styrkelsen af beredskabet inden for sundhedsvæsnet har handlet mest om at gøre det mere fleksibelt, »så man kan samle ressourcer ved at stoppe med at gøre nogle ting i sundhedssystemet, når krisen rammer«.

»Der er også blevet gjort en indsats for at forbedre intensiv-kapaciteten i sundhedsvæsnet i forhold til at kunne skalere op. Men vi burde nok have set, at vi skulle have endnu mere af det,« siger hun ifølge NRK.

Grundlovsbrud

Det er dog ikke den eneste fejl, Erna Solberg og co. ifølge coronakommissionen har begået under coronakrisen.

Kommissionen konkluderer også, at der var tale om et decideret grundlovsbrud, da Norge den 12. marts forrige år blev lukket ned, fordi regeringen overlod beslutning om at lukke landet ned til direktøren for Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog. Ifølge grundloven skal den slags beslutninger foretages af regeringen.

Overordnet lyder konklusionen dog, at myndighedernes håndtering af pandemien samlet set har været god.

Regeringen får blandt andet ros for, at Norge er blandt de lande i Europa, der har den laveste dødelighed.

Få mere udlandsnyt i ørerne med ”Verdenshjørner”. Lyt til de seneste episoder herunder.

BRANCHENYT
Læs også