Politik

Flere udgaver af borgerlighed udfordrer sammenholdet i blå blok

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har givet 10 bud på principper, som skal samle det borgerlige Danmark. Men det interessante er, hvad der ikke står. Forskellene i blå blok dækker over grundlæggende forskellige måder at se samfundet på, påpeger borgerlige debattører.

Ventres formand Jakob Ellemann-Jensen (i midten) forsøger at finde en fælles formel, som kan samle de borgerlige partier., herunder med Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl (tv) og lederen af de konservative, Søren Pape Poulsen. Arkivfoto: Jens Dresling

Jakob Ellemann-Jensen (V) er den nye dreng i klassen af borgerlige partiledere. Selv den uprøvede Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance har kunnet skrive partileder på sit cv i længere tid end Venstres formand. Alligevel er det novicen, som må bære den tungeste byrde. Som formand for det største borgerlige parti i Folketinget er forventningen, at Ellemann-Jensen stiller sig i spidsen for et borgerligt alternativ, som adskiller sig fra statsminister Mette Frederiksens socialdemokratiske politik.

Ifølge meningsmålingerne har det knebet for Ellemann-Jensen at holde skansen. Venstre er gået tilbage, siden han blev partiformand i september 2019. I enkelte målinger kæmper partiet, som i dag har 39 medlemmer af Folketinget, tilmed om førertrøjen med De Konservative, der har 13 pladser. To af dem besættes af tidligere Venstrefolk, som har skiftet parti. ..

Læs også