Politik

Washington opruster sikkerheden før hørefløjsprotest

Lørdag vil folk møde op i den amerikanske hovedstad for at støtte de tiltalte, som myndighederne tilbageholder i forbindelse med stormen på Kongressen den 6. januar. Ordensmagten højner sikkerheden forud for protesten.

Sikkerhedshegn er blevet sat op som en del af forberedelserne til lørdagens protest, hvor deltagere vil vise deres støtte til de tiltalte i forbindelse med stormen på kongressen den 6. januar. Foto. Staff/Reuters/Ritzau Scanpix.

Ordensmagten i Washington D. C. forbereder sig.

Et nyt hegn, ekstra lufthavnssikkerhed og ekstra politi er bare nogle af de sikkerhedsforanstaltninger, som den amerikanske hovedstads ordensmagt har sat i værk, inden det såkaldte ”Justice for J6-rally” skal finde sted lørdag. Her vil folk møde op til en protest for at støtte de tiltalte, som myndighederne tilbageholder i forbindelse med stormen på Kongressen den 6. januar.

Det skriver bl.a. CNN og ABC News.

Bekymringen er, at højreekstremister, f.eks. fra grupper som Oath Keepers og Proud Boys, kunne komme til byen for at deltage i protesten, og at den vil udvikle sig voldeligt. Og selvom myndighederne forventer langt færre deltagere, tager de sikkerheden ganske alvorligt, og »vil hellere være på den sikre side«, som det formuleres i en CNN-artikel.

Ifølge Jyllands-Postens korrespondent i Washington, Matias Seidelin, vil myndighederne »for alt i verden« undgå en gentagelse af begivenhederne den 6. januar, som var »et kæmpe chok« for amerikanerne:

»Ikke mindst, fordi man ikke havde forestillet sig, at sådan noget kunne ske. Kongressen er hjertet af demokratiet i USA. Det betyder meget for mange amerikanere, og det var overraskende, at de kunne nå ind og lave så meget ravage.«

Stormen på Kongressen førte derfor også til »stor selvransagelse« hos de myndigheder, der håndterer sikkerheden i området.

»Der har været nogle store tømmermænd hos dem, der er ansvarlige for sikkerheden i Kongressen. Man har revurderet og skærpet sikkerheden,« siger Matias Seidelin.

Kongressen ligger i et stort rekreativt område. Normalt er det et roligt og flot sted, hvor folk samles og holder picnic. Og man kan da også stadig komme helt tæt på Kongressen, fortæller Jyllands-Postens korrespondent. Men der er også politifolk bevæbnede med skydevåben mange steder i området, og betjente på motorcykler cirkulerer rundt og holder øje. Det kan næsten virke »paradoksalt« med al den synlige sikkerhed i det rolige område.

»Det samme gælder den massive oprustning, man har set i forbindelse med det kommende rally,« siger Matias Seidelin og tilføjer:

»Man frygter formentlig, at noget lignende sker igen. Og det vil man for alt i verden undgå. Nogle af de her grupper, f.eks. Proud Boys, er kendt for at være meget, meget aggressive. Derfor vil man forsøge at få det afviklet på en måde, så det ikke går over gevind.«

Ifølge CNN er nogle af de, der planlægger at deltage i protesten, gået i gang med at sprede et »falsk narrativ« om, at føderale agenturer vil bruge protesten som en undskyldning for at arrestere deltagerne. Spørger man Matias Seidelin er det et udtryk for, at arrangørerne er velforberedte:

»De ønsker opmærksomhed på den sag, de kæmper, som bl.a. handler om, at de mener, at præsidentvalget var rigged. Hvis de bliver arresteret, vil det spille ind i deres egen politiske dagsorden. Det er der ingen tvivl om.«

Læs også