Politik

Der er ekstra mange penge i spil, når magten skal fordeles

Pengepuljen, som borgmesterbejlere kan bruge til at lokke et flertal over på deres side, er svulmet. Det kan forurene politik, lyder bekymringen.

I Nordfyns Kommune var der 1,6 mio. kr. i puljen, der kunne bruges på vederlag. Nu er det steget til 2,4 mio. kr. V-borgmester Morten Andersen kan ikke mærke en forskel. Folk er gået ind i politik for indflydelsen, ikke for pengene, siger han. Foto: Rikke Kjær Poulsen Valgreglerne i Danmark fordeler magten skævt. Det betyder f.eks., at et parti med under 50 pct. af stemmerne kan få et flertal af mandaterne i byrådssalen. Det skete i 10 kommuner ved sidste valg. Valgforskere foreslår at lave reglerne om, men det har S og V hidtil afvist – fordi de profiterer på den skæve valgmatematik. I Nordfyns Kommune fik Venstre 40 pct. af stemmerne ved sidste valg. Alligevel fik de 13 af 25 mandater og har altså flertal alene. Vi spørger borgmester Morten Andersen, om det er retfærdigt. Her fotograferet i Bogense Rådhus. Foto: Rikke Kjær Poulsen

Der er markant flere penge på bordet end hidtil, når stemmerne er talt op, og borgmesterkandidaterne går i gang med de uforudsigelige forhandlinger om at få magten og et flertal bag sig i de nye byråd.

Det viser beregninger, som JP Research har foretaget...

Læs også
Top job