- For abonnenter
Regeringen forsøger at få EU til at betale for Danmarks våbenhjælp til Ukraine
Statsministeren sagde, at danskerne kan være stolte af deres hjælp til Ukraine. Men en del af regningen ryger til Bruxelles. DF's Morten Messerschmidt kritiserer regeringen for hykleri.
BRUXELLES
I to omgange har statsminister Mette Frederiksen annonceret danske donationer af våben til Ukraine.
»Vi har i dag besluttet, at vi vil donere op til 2.700 panserværnsvåben til Ukraine. Det er første gang i nyere tid, at Danmark donerer våben til et land i krig,« sagde Mette Frederiksen den 27. februar.
Knap to måneder senere besøgte hun Ukraines hovedstad, Kyiv, hvor hun holdt pressemøde sammen med præsident Volodymyr Zelenskyj.
»Fra begyndelsen har Danmark givet stor støtte til Ukraine. Politisk, finansielt, gennem sanktioner og med nødvendigt udstyr. Særligt, hvad I manglende mest: våben. Og vi vil gøre, hvad vi kan for at støtte Ukraine også i fremtiden,« sagde Frederiksen og fortsatte.
»Jeg har derfor i dag informeret dig – præsident Zelenskyj – om omfattende nye bidrag, inklusive næsten 600 mio. danske kr. – hvilket er omkring 90 mio. dollars – til våben. Det bringer det samlede danske militære bidrag op på mere end 1 mia. danske kr.,« sagde statsministeren.
Samme dag interviewede Danmarks Radio hende om det nye bidrag.
»Vi har besluttet med meget bred opbakning i Folketinget at donere våben og militært udstyr til omkring 600 mio. kr., oven i det vi har givet. Dermed kommer Danmark op på at have finansieret donationer på i alt 1 mia. kr. Det kan vi godt være stolte af som danskere.«
Trods stoltheden er det imidlertid ikke regeringens intention, at danskerne selv skal dække hele regningen for hjælpen til Ukraine.