Danmark vil sende gamle Leopard-kampvogne til Ukraine
Danmark, Holland og Tyskland skal samarbejde om at istandsætte og donere mindst 100 pensionerede Leopard 1-kampvogne til Ukraine hurtigst muligt.
Danmark, Tyskland og Holland vil støve gamle kampvogne af og gøre dem klar til at blive sendt til slagmarken i Ukraine.
Det bekræftede Forsvarsministeriet tirsdag aften.
Samarbejdet skal munde ud i en større donation af kampvogne, som er blevet udfaset fra danske rækker. Mere specifikt er der tale om pensionerede Leopard 1A5-kampvogne, som ikke længere er i aktiv tjeneste i Forsvaret. De blev udfaset i 2005 og erstattet af den mere moderne Leopard 2, som ifølge Forsvaret kaldes »verdens bedste kampvogn«.
Donationen lyder på »mindst 100 kampvogne«, hvoraf de første 80 – svarende til to bataljoner – skal leveres »så hurtigt som muligt«.
De første kampvogne ventes at være klar inden for få måneder og vil blive brugt til at træne ukrainske styrker, oplyser Forsvarsministeriet. Med i pakken følger også ammunition og reservedele.
Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) understreger i en pressemeddelelse, at Ukraine har hårdt brug for kampvognene for at kunne forsvare sig mod Rusland.
»Jeg er stolt over, at Danmark har store aktier i det nye samarbejde med andre lande om at støtte Ukraine. Vores samarbejde om donation af et så stort antal Leopard 1-kampvogne går fint i spænd med andre landes levering af kampvogne til Ukraine,« udtaler han.
Beslutningen kommer, efter at Tyskland i forrige uge gav grønt lys til, at de tyskproducerede kampvogne kan sendes til fronten – og efter at en række andre europæiske lande, herunder også Tyskland, allerede har givet løfter om at donere et varierende antal Leopard 2-enheder til ukrainerne.
Tirsdag skrev magasinet Spiegel, at den tyske regering nu også vil levere 178 Leopard 1’ere, men det præcise tal er ikke officielt bekræftet.
På lager syd for grænsen
Som blandt andre Jyllands-Posten kunne fortælle i sidste uge, står 99 af Danmarks pensionerede Leopard 1A5-kampvogne opmagasineret hos en tysk militærvirksomhed i Flensborg, der har købt dem af Forsvaret.
Danske embedsmænd har ifølge tyskerne rakt ud til virksomheden for at drøfte mulighederne for at købe nogle af dem tilbage med det formål at sende dem til Ukraine. Det sker altså nu. Og dermed giver sidste uges kryptiske udtalelse fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, pludselig mening.
Under et besøg fra den danske regeringstop i Ukraine takkede Zelenskyj Danmark for at have sluttet sig til »panserkoalitionen« – altså alliancen af vestlige lande, som er parate til at donere slagkraftige kampvogne til Ukraine, måtte man forstå. Zelenskyj antydede endda, at der var dansk panser på vej, selv om regeringen ikke ville bekræfte noget på daværende tidspunkt.
»Vi har talt om kampvogne i dag, og jeg vil ikke gå i detaljer med det, men jeg tror virkelig, at vi i den nærmeste fremtid på den ene eller anden måde kan få noget materiel,« sagde præsidenten.
Udtalelsen skabte en vis forvirring, fordi forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) fastholdt, at Danmark ikke har planer om at sende moderne Leopard 2-kampvogne til Ukraine. Dels fordi Danmark allerede har doneret det nye artillerisystem, Caesar, og dels fordi Forsvaret simpelthen ikke kan undvære de i alt 44 Leopard 2-kampvogne, som Danmark råder over.
Den aflagte Leopard 1 har vi derimod ikke brug for længere.
Kendt fra ”Bøllebank”
Det danske forsvar har haft Leopard-kampvogne siden 1976, og 1’eren har bl.a. været udsendt til Afghanistan. Den er dog mest kendt fra krigene på Balkan og ”Operation Bøllebank” i 1994, hvor de hvidmalede danske enheder nedkæmpede en serbisk styrke, der beskød FN-observationsposter nær byen Tuzla i Bosnien.
Ifølge veteranen fra Bøllebank, den pensionerede oberst Lars R. Møller, er det »genialt« at sende den gamle kampvogn til Ukraine.
»Den vil klart kunne øge ukrainernes kampkraft. Russerne kører ikke lige forbi sådan en,« sagde han i sidste uge til Jyllands-Posten og fremhævede, at de aldrende leoparder for eksempel kan bruges til at beskyde russiske styrker på nogle kilometers afstand fra tilbagetrukne, skjulte stillinger.