Politik

Ingen vil hjælpe regeringen ud af snus-pine

Allerede sidste år erkendte regeringen, at Danmark i årevis har fejlimplementeret EU's tobaksdirektiv ved at tillade salg af snus. Men der er stadig ingen hjælp at hente hos hverken venner eller fjender - både EL og V afviser et forbud, selv om EU-kommissionen nu gør alvor af en retssag.

Artiklens øverste billede
Under en pct. af danskerne bruger snus. Alligevel vil hverken venner eller fjender hjælpe regeringen med at undgå en retssag ved EU-domstolen ved at rette ind i ellevte time at forbyde salg af snus.

At der nu er landet en stævning fra EU-kommissionen i Udenrigsministeriet gør ingen forskel for hverken Enhedslisten eller Venstre.

Regeringen skal ikke umiddelbart gøre sig forhåbninger om, at få flertal i Folketinget for at forbyde salg af snus. Hverken hos regeringens parlamentariske flertal eller Venstre er der hjælp af hente i form af stemmer for det forbud, som i ellevte time kunne afværge retssagen.

»Enhedslisten ændrer selvfølgelig ikke holdning af den grund. Vi mener, at regeringen skal kæmpe flertallet i Folketingets sag ved EU-domstolen. Vi skal ikke bøje os for EU i denne sag,« siger EU-ordfører Nikolaj Villumsen (EL).

Allerede i fredags, da Folketingets Europaudvalg blev orienteret om stævningen, gav Venstre regeringen en kold skulder.

»Nu vil vi spørge regeringen om, hvad den har tænkt sig at gøre, men grundlæggende har vi det samme synspunkt som sidst og mener, at det bør være noget, man beslutter nationalt, om man vil tillade salg af snus,« lød det fra EU-ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V).

Dermed står regeringen over for at skulle tage en sag ved EU-domstolen, som den ifølge sin egen vurdering ingen chancer har for at vinde. Allerede i 2013 erkendte daværende sundhedsminister for SF, Astrid Krag, at Danmark i årevis har fejlimplementeret EU's tobaksdirektiv ved at tillade salg af løs snus. Ifølge Sundhedsministeriet overvejer regeringen nu næste træk.

EU-professor ved Københavns Universitet, Marlene Wind, kalder sagen for en tilståelsessag for regeringen.

»Regeringen må jo tage ned og sige, at den er enig og skam har forsøgt at få et forbud, men at et flertal i Folketinget ikke vil være med og så kort redegøre for flertallets synspunkt,« siger Marlene Wind.

Og hvis Danmark taber sagen, trumfer dommen flertallet i Folketinget. Så er et forbud gældende dansk ret, understreger Marlene Wind.

»Hvis vi taber sagen, er der ingen kære mor, så er det sådan, at det er. Og som et lille land er det også i vores interesse, at man ikke bare kan vælge, at der er EU-lovgivning, som man ikke vil følge. Tænk, hvordan vi ville reagere, hvis polakkerne f.eks. lige pludselig kom i tanke om, at EU's miljølovgivning alligevel ikke var gældende hos dem, og de gav sig til at hælde alt muligt skidt ud i Østersøen,« siger Marlene Wind.

Under en pct. af befolkningen bruger ifølge Kræftens Bekæmpelse snus. Derfor undrer det Marlene Wind, at snus indtil videre har kunnet skabe sådan en ballade i Folketinget.

»Jeg ser det lidt i forlængelse af et skred, som også sker på andre områder i EU-debatten, hvor vi gør lidt op med duksementaliteten og siger, at der ikke er noget odiøst i at gå imod EU. Problemet her er bare, at et flertal i Folketinget jo altså på et tidspunkt har givet en minister mandat til at gå ned og stemme for det direktiv. Så hvis et flertal nu mener, at der er noget i vejen med direktivet, er den rigtige vej at gå at få ændret direktivet - ikke at nægte at følge de regler, man selv har stemt for,« siger hun.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.