Dansk Folkeparti er parat til at hæve pensionsalderen
DF-formand Kristian Thulesen Dahl slukker håbet for dem, der måtte håbe på, at han som forligspartner ville modsætte sig regeringens og Venstres plan om højere pensionsalder.
Dansk Folkeparti er parat til at hæve pensionsalderen, når velfærdsaftalen fra 2006 næste år skal til revision i Folketinget. Det fastslår DF-formand Kristian Thulesen Dahl.
»Jeg vedkender mig forliget og aftalen om, at det skal medføre ændringer i pensionsalderen, når levealderen stiger. Vi er som parti forpligtet til at flytte pensionsalderen i tråd med aftalen,« siger Kristian Thulesen Dahl.
Velfærdsaftalen indeholder en særlig reguleringsmekanisme, som betyder, at pensionsalderen skal stige i takt med udviklingen i levealderen. Pensionsalderen kan hæves med op til et år ad gangen hvert femte år fra og med 2030. Folketinget skal næste år for første tage stilling til, om reguleringsmekanismen skal aktiveres.
Siden 2006 er levealderen steget så meget, at pensionsalderen ifølge reguleringsmekanismen bør sættes op til 68 år fra 2030, det vil sige for alle danskere under 52 år. I forvejen stiger pensionsalderen gradvist fra 65 til 67 år fra 2019 til 2022.
Socialminister Manu Sareen fastslog i går, at regeringen på baggrund af udviklingen i levealderen vil sætte pensionsalderen op til 68 år og bebudede et lovforslag næste efterår. Og Venstres næstformand, Kristian Jensen, fastslog, at Venstre er parat til at gå med regeringen.
Da velfærdsaftalen i sin tid blev vedtaget i Folketinget, skabte reguleringsmekanismen kort før den endelige vedtagelse, da Kristian Thulesen Dahl som DF's daværende finansordfører satte spørgsmålstegn ved, om partierne bag velfærdsaftalen havde forpligtet sig til en automatisk regulering af pensionsalderen i takt med levealderen.
Men det er ikke det samme som, at DF ikke vedkender sig forliget eller aftalen om, at pensionsalderen skal stige, fastslår Kristian Thulesen Dahl. Dermed har han ingen planer om at nedlægge veto mod den regulering af pensionsalderen, som Socialdemokraterne, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale og De Konservative aftalte med velfærdsaftalen.
»Jeg vedkender mig klart den sammenhæng, der skal være mellem pensionsalder og levealder. Hele ideen med diskussionen i folketingssalen dengang var at fremprovokere en politisk forhandling, så det ikke bare bliver nogle embedsmænd i et kontor, der stikker os et stykke papir med en beregning og dikterer den politiske beslutning,« siger Kristian Thulesen Dahl.
»Enhver fremskrivning bygger jo på nogle forudsætninger og vurderinger. Ikke at jeg forsøger at tale mig ud af aftalen, for det gør jeg ikke. Men vi skal selvfølgelig have en politisk drøftelse af det. Det tror jeg også, at befolkningen forventer,« siger han.