Politik

Fjern lige den rundkørsel

Sikkerheden har topprioritet i Brisbane, men Secret Service får ikke lov til at bestemme alt.

Artiklens øverste billede
Den mest fotograferede gæst i Brisbane Convention & Exbition Centre fredag er denne koala, der hyggede sig i det til lejligheden medbragte eukalyptustræ.

Der bliver ikke gået på kompromis med sikkerheden i forbindelse med G20-topmødet i Brisbane.

Talstærkt politi lukker vejstrækninger inde i selve Brisbane, sraks en motorkortege med stats- eller egeringschef forlader lufthavnen 15 km nordøst for centrum. Imens må indbyggerne pænt vente, indtil kortegen ikke blot har passeret, men er nået frem til sit mål.

Brisbanes to millioner indbyggere er for måneder siden blevet advaret om denne procedure, og om at holde sig væk fra byens centrum – i det mindste i bil. Så omfattende bliver de trafikale konsekvenser, at bystyret for mere end et år siden besluttede at gøre i dag, fredag den 14. november, til en tvungen feriedag.

Ganske tankevækkende har bystyret de seneste dage opfordret indbyggerne til alligevel at søge mod centrum – med tog, vel at mærke – for at opleve topmødet så langt, som sikkerhedsforanstaltningerne tillader det, da Brisbane ellers frem til søndag kommer til at ligne en mennesketom by i belejringstilstand.

I det hele taget har det været vanskeligt at ramme balancen mellem på den ene side at varetage de sikkerhedsmæssige aspekter ved det største topmøde i Australiens historie og på den anden side at opretholde en så høj grad af normalitet som muligt.

Grænsen blev dog nået, konstaterer flere lokale medier, da opklaringsenheden fra amerikanske Secret Service lagde vejen forbi Brisbane for at forberede Barack Obamas ankomst.

Den amerikanske præsident skal under opholdet her overnatte på Marriott, og da det ikke er muligt at lande en helikopter på taget, skal han køres ind til Queen Street, hvor hotellet ligger, samt mellem hotellet og Brisbane Convention & Exhibition Center, hvor topmødet foregår.

Undervejs skal den præsidentielle motorkortege, der normalt tæller 16 køretøjer, passere igennem en rundkørsel, som ikke er dimensioneret til flere af kortegens tungeste køretøjer.

I praksis betyder det, at kortegen må sænke farten på et i forvejen kendt sted, og det er noget nær det værste for de sikkerhedsansvarlige, da der vil være tale om en oplagt position for eventuelle attentatmænd at slå til.

Derfor bad Secret Service om, at rundkørselen blev fjernet, så det blev muligt at opretholde den ganske høje fart, som en motorkortege af sikkerhedshensyn bevæger sig med.

Her sagde bystyret i Brisbane og delstatsregeringen i Queensland dog stop.

Nok er man parat til at yde verdens mest magtfulde mand den størst mulige beskyttelse, men der er grænser.

Hvad løsningen er blevet, holder de ansvarlige for sig selv.

Måske vælger Secret Service at køre en anden rute. Under alle omstændigheder har man altid alternative ruter for det tilfælde, at den primære af en eller anden grund viser sig uhensigtsmæssig.

Hvem husker ikke, da præsident George W. Bush i 2005 besøgte København, og Secret Service bl.a. krævede kloakdæksler svejset fast på den rute, som motorkortegen forventedes at skulle passere.

Netop i disse dage oprulles i Washington DC, hvordan Secret Service på en lang række punkter svigtede, da det den 19. september lykkedes Omar Gonzalez at forcere hegnet omkring Det Hvide Hus og nå ind i den verdenskendte præsidentbolig uden straks at blive stoppet af Secret Service.

Angiveligt svigtede de elektroniske alarmsystemer, radiokommunikationssystemerne var også ineffektive, og den Secret service-vagt, der med sin hund var nærmest det sted ved hegnet, hvor Omar Gonzalez klatrede over, var så travlt optaget af at tale i sin private mobiltelefon, at han ikke opdagede den indtrængende.

Hunden, hvis sanser burde være skarpere end menneskets, reagerede heller ikke.

Omar Gonzalez nåede ind i selve Det Hvide Hus, før han endelig blev pacificeret.

Selv om den officielle rapport ikke er offentliggjort, er de væsentligste detaljer tilgået medierne, og dermed også nået frem til Australien.

Om myndighederne her har nået at læse detaljerne, vides ikke, men mængden af svigt den 19. september har næppe styrket troværdigheden for Secret Service – da slet ikke, så det giver den nødvendige tyngde til at få fjernet en rundkørsel.

Weekendens topmøde i Brisbane, der er Obamas tredje i denne uge, må vise, om det trods alt ikke vil lykkes at yde den amerikanske præsident den nødvendige beskyttelse.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.