Politik

G20 til kamp mod statsstøttet energi

Verdens forbrug af fossile brændsler ville være markant mindre, hvis statsstøtte for tusinder af milliarder kroner blev udfaset.

Artiklens øverste billede

Når vi vil øge den verdensøkonomiske vækst og jobskabelse, er et af de mest effektive værktøjer at sikre, at alle mennesker i verden har adgang til energi.

Tony Abbott - , Premierminister, Australien

BRISBANE – Statsstøtte til fossile brændsler og vedvarende energi løber hvert år op i enorme summer.

Ikke alene resulterer det i et stort overforbrug af energi, men afføder også korruption og ulighed, da det alt andet lige er de mest velstillede i samfundet, som har de største fordele af statsstøttet energi.

40 lande står globalt for al statsstøtte til fossile brændsler, og de står tillige for halvdelen af det globale energiforbrug, påpeger Det Internationale Energi Agentur (IEA).

Alene denne statsstøtte udgjorde i fjor 3.275 mia. kr. eller hen ved det dobbelte af Danmarks bruttonationalprodukt.

Ti af disse lande står for trefjerdedele af statsstøtten, og ikke overraskende er det olie- og gasproducerende lande i Mellemøsten og Nordafrika, der udgør tyngden.

Effekten er, at mere end en tredjedel af el-produktionen i Mellemøsten sker på basis af statsstøttet olie, og dagligt bruges der 2 mio. tdr. svarende til lastekapaciteten i en supertanker.

I Saudi-Arabien koster en liter benzin kun en tiendedel af prisen i Europa, og derfor vil det tage 16 år at tjene pengene hjem ved at købe en ny bil, der kun bruger halvt så meget brændstof som den gamle. Fjernede man statsstøtten, kunne pengene tjenes hjem på bare tre år, viser IEA’s beregninger.

Indien, Kina, Indonesien og Malaysia er andre lande med statsstøtte til især motorbrændstof, hvilket på én gang koster statskasserne dyrt, og samtidigt animerer til et større forbrug end ellers.

På G20-topmødet i Brisbane blev det besluttet, at gøre en større og mere koordineret indsats for at øge energieffektiviteten, og en af de hurtigste måder er ved at udfase statsstøtten.

G20 har derfor vedtaget en handlingsplan, der i alle led skal styrke energieffektiviseringer, da det ifølge IEA er »verdens skjulte energireserve«.

Til at stå for indsatsen har G20 udpeget The International Partnership for Energy Efficiency Cooperation (IPEEC) i Paris, der i samarbejde med industrilandenes økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, Organisationen af Olieeksporterende Lande (OPEC), International Energy Forum (IEF) og International Renewable Energy Agency (IRENA) skal udarbejde målrettede forslag til energieffektiviseringer, der kan præsenteres for næsten års G20-topmøde i Brisbane.

At verdens største eksportører af olie og naturgas – Rusland og Saudi-Arabien – er en del af G20, fremgår af, at indsatsen for energieffektiviseringer er frivillig.

Målet med energieffektiviseringer er ikke kun at få fjernet statsstøtten til fossile brændsler.

Med henvisning til IEAs netop offentliggjort World Energy Outlook 2014 konstaterer de australske topmødeværter, at statsstøtte til vedvarende energi kan være lige så skadelig, da den ofte er målrettet bestemte teknologier, hvilket reelt forhindre konkurrerende energiteknologier i at vinde frem.

Globalt er målet, at alle mennesker skal have adgang til stabile forsyninger af elektricitet, hvilket flere end halvanden milliard mennesker ikke har i dag.

Konsekvensen er, at disse mennesker må bruge en uforholdsmæssig stor del af deres dagligdag på at skaffe energi i stedet for at have et arbejde og dermed kunne forsørge sig selv på den rigtige side af fattigdomsgrænsen.

En anden del af G20-initiativet er at sikre en ganske anden gennemsigtighed omkring den globale handel med energi, hvor selv de direkte involverede i dag sjældent har det fulde overblik.

Størstedelen af verdens handel med olie, naturgas og kul foregår direkte mellem køber og sælger, hvorfor udenforstående ikke har indsigt i prisfastsættelsen.

Systemet baserer sig på, at en håndfuld informationsleverandører indsamler og bearbejder handelsdata, som herefter sælges til markedsaktørerne – i reglen til meget høje priser.

G20 ønsker en anderledes gennemsigtighed i al handel med energi, men vil først på kommende topmøder blive mere konkrete om, i hvilken retning ambitionerne går.

»Det er første gang, at vi så konkret sætter energi på den globale dagsorden, og det sker bl.a. ud fra erkendelsen af, at når vi vil øge den verdensøkonomiske vækst og jobskabelse, er et af de mest effektive værktøjer at sikre, at alle mennesker i verden har adgang til energi – vel at mærke stabile forsyninger af energi til priser, som de kan betale,« siger Australiens premierminister Tony Abbott.

IEAs beregninger viser, at det globale energiforbrug frem til 2040 vil stige med 37 pct., og til den tid vil den globale energiforsyning være fordelt nogenlunde ligeligt mellem fire energikilder: Olie, naturgas, kul og vedvarende energi.

Selv om slutkommuniquéet fra Brisbane lægger op til, at der på FN’s 21. klimatopmøde i Paris næste år skal indgås en global klimaaftale med bindende mål, vil fossile brændsler selv 25 år ude i fremtiden fortsat svare for 75 pct. af den globale energiforsyning.

Netop derfor vil G20 efter Brisbane sætte anderledes fokus på energieffektiviseringer i alle led af samfundsøkonomien.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.