Politik

Kritik hagler ned over regeringens forsøg på at lette byrder

Lempelser i kravene til små og mellemstore virksomheders årsregnskaber ser muligvis godt ud, når regeringen gør status over arbejdet med at nedbringe administrative byrder, men lovforslaget flytter intet, lyder kritikken.

Artiklens øverste billede
Regeringen vil lade mindre virksomheder slippe lettere om ved årsregnskabet i et forsøg på at lette de administrative byrder, men det er et slag i luften, lyder advarslen fra flere sider. For banker, investorer og leverandører gransker virksomhedernes tal og vil efterspørge de samme oplysninger, som årsregnskaberne giver i dag.

Det skulle være så godt. Med lempelser i årsregnskabsloven vil regeringen gøre livet lettere for små og mellemstore virksomheder, men forsøget på at lette flere administrative byrder får hårde ord med på vejen. Ikke bare af de revisorer, der alt andet lige står til at få mindre at lave, men også af flere erhvervsorganisationer, der taler på virksomhedernes vegne.

Problemet er, at de regnskabsoplysninger, som regeringen vil give virksomhederne lov til at slippe for at afgive, er alt andet end blot administrative byrder. Det er stærkt efterspurgte oplysninger, som bl.a. banker, investorer og leverandører kræver - og vil blive ved med at kræve, selv om Erhvervsstyrelsen måske ikke længere forlanger dem.

»Vi har vanskeligt ved at se fordelene ved forslaget. Som udgangspunkt er vi selvfølgelig altid for byrdelempelser, men her er der tale om at reducere årsregnskabsoplysninger, som stadig vil blive efterspurgt. Så når dagen er omme, er resultatet det samme for virksomhederne,« siger Ulla Brandt, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Også revisorerne advarer om, at lovforslaget vil være et slag i luften.

»Det er tvivlsomt, om regeringen vil lykkes med at lette byrderne for virksomhederne med det forslag, der ligger. Selv om en række oplysninger vil forsvinde, vil banker og leverandører fortsat efterspørge fyldestgørende informationer om virksomhedernes økonomi,« siger adm. direktør i revisorforeningen FSR, Charlotte Jepsen.

»Tilgangen til det nye lovforslag synes at være, at der skal skæres i oplysningerne - koste hvad det vil. Men i dets nuværende form bliver resultatet af lovforslaget, at arbejdet rykker fra årsregnskabet over i nye rapporteringer,« advarer hun.

Håndværksrådet deler bekymringen og konstaterer, at tidligere lempelser af revisionspligten for mindre virksomheder ikke har ændret noget, fordi virkeligheden stiller sine egne krav.

»Det kan godt være, at Erhvervsstyrelsen ikke længere vil kræve det, men vores erfaring er, at reviderede regnskaber er et de facto krav, som man bliver mødt med, f.eks. i banken. Uden at have tal på det, tror jeg, at de fleste af vores medlemsvirksomheder vil blive ved med at få udarbejdet årsregnskaber som i dag, simpelthen fordi virkeligheden kræver det,« siger chefkonsulent i Håndværksrådet, Lars Magnus Christensen.

»Og så er det også en meget god sikkerhed for en selv, at der har været en revisor inde over,« tilføjer han.

Tanken med regeringens lovforslag er, at hæve størrelsesgrænserne i årsregnskabsloven, så flere virksomheder rykker en regnskabsklasse ned og dermed slipper med færre krav til årsregnskabet. Og for de helt små virksomheder, såkaldte mikrovirksomheder med en omsætning under 5,2 mio. kroner, er der en række undtagelser, så de bl.a. slipper for at oplyse om den anvendte regnskabspraksis og om særlige poster.

I Finansrådet bekræfter kontorchef Martin Thygesen, at bankerne ikke uden videre hverken vil eller kan stille sig tilfredse med færre oplysninger, inden de yder nye kreditter eller lån.

»Vi mener, at man gør virksomhederne en bjørnetjeneste ved at gennemføre flere af disse ændringer, og nogle af lempelserne vil være direkte skadelige for virksomhederne, for de vil gøre det dyrere at drive virksomhed,« siger han.

»Vi er især kritiske over for den ubegrundede forhøjelse af størrelsesgrænserne, der langt overstiger, hvad en inflationsregulering ville tilsige. Der er væsentlig forskel på de oplysninger, der kræves i klasse B og C. Og for mikrovirksomhederne er det altså afgørende, at man kan se, hvilken regnskabspraksis der er anvendt, når man som bank overvejer at give kredit, og at man kan være sikker på, at alle væsentlige forhold kommer frem i lyset,« siger Martin Thygesen.

»Når usikkerheden om virksomheden bliver større, stiger risikoen for, at banken må afstå fra at yde finansiering, og ydes finansieringen alligevel, vil det være på dårligere vilkår i form af krav om højere rente og højere sikkerhed.«

Martin Thygesen understreger, at Finansrådet ikke er imod administrative lempelser for virksomhederne.

»Men det skal være reelle lempelser, og i dette tilfælde mener vi, at man har stirret sig blind på at få tallene for opgørelse af de administrative byrder til at se pæne ud,« siger han.

 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.