Global headhunter: Dansk arbejdsmarked helt gak gak
Forskellen mellem det vi kan, og det som efterspørges, vokser hurtigt i Danmark, vurderer headhunter.
På trods af at de officielle statistikker viser, at der er rigelig med ledig arbejdskraft herhjemme, så mener rekrutteringsvirksomheden Hays, at det modsatte faktisk er tilfældet.
Selvom ledigheden på nogle områder stadig er høj, er det nemlig bare ikke den type medarbejdere, der ofte efterspørges, vurderer virksomheden.
»I Danmark uddanner vi folk, der ikke er behov for. Og dem, der er behov for, uddanner vi ikke nok af,» siger Morten Andersen, business director i Hays Specialist Recruitment A/S
Danmark er sammen med Italien og Polen således de lande, hvor afstanden vokser hurtigst mellem det, som de arbejdssøgende kan, og det, som virksomhederne vil have.
Det viser analysen Hays Global Skills Index 2014, som er udarbejdet af Hays i samarbejde med analyseinstituttet Oxford Economics.
Det bliver med andre ord stadigt sværere for virksomhederne at skaffe medarbejdere med de rette kompetencer herhjemme, mener Morten Andersen, business director i Hays Specialist Recruitment A/S.
Mange store, danske virksomheder udvider i stedet medarbejderstaben i deres udenlandske afdelinger, vurderer han.
»I Danmark uddanner vi folk, der ikke er behov for. Og dem, der er behov for, uddanner vi ikke nok af,» siger Morten Andersen.
Resultaterne står i skærende kontrast til en række andre undersøgelser fra bl.a. Beskæftigelsesministeriet, der viser, at virksomhederne ingen problemer har med at rekruttere medarbejderne.
I den senest undersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering så faldt antallet af stillinger, der ikke blev besat på landsplan til 9.200 i år fra 9.400 sidste år. I 2007 var tallet oppe på 58.000.
Regeringen har i sin uddannelsesreform planer om at tvinge unge ind på uddannelser, som man mener giver mere jobsikkerhed som økonomi og tekniske studier og ud af f.eks. humanistiske uddannelser, hvor efterspørgslen er lav.