K forlader forhandlinger - vil ikke acceptere større vandregninger
De Konservative er gået fra forhandlingerne, fordi partiet ikke vil være med til at opkræve større regninger hos virksomheder og privatforbrugere.
De seneste dage ballade om voksende vandregninger tager nu en dramatisk drejning på den politiske front.
En af forligsparterne i den såkaldte vandsektorlov, Det Konservative Folkeparti, har forladt forhandlingerne om en revision af loven i protest mod, at regeringen - ifølge de konservatives egen udlægning - ikke virker parate til at finde en løsning.
Finans kunne tidligere på ugen fortælle, hvordan der er kommet uventet store skatteregninger til vandsektoren, efter den blev gjort til selvstædige selskaber. Det skyldes i høj grad, at Skat på stribe har sat værdien på selskaberne ned. Den lavere skattemæssige værdi giver markant lavere fradrag for afskrivninger, hvilket har udløst store skatteregninger. Disse regninger sender vandselskaberne videre til forbrugerne i form af takstforhøjelser.
»Det er helt uacceptabelt, at danske familier og virksomheder kan se frem til at få en uventet vandregning på fire milliarder. Derfor har Det Konservative Folkeparti de seneste dage opfordret regeringen til at løse problemet. Men desværre er forhandlingerne om vandsektorloven gået så meget i hårdknude, at partiet netop har besluttet at forlade forhandlingerne,« lyder det i en pressemeddelelse fra De Konservative.
Private husholdninger kan flere steder se frem til årlige prisstigninger på 500-900 kroner, og en virksomhed som dyne- og pudeproducenten Dykon nær Kolding har fortalt til Finans, at vandregningen nu vokser med cirka 200.000 kr.
»Vi sagde allerede i går, at vi ikke kunne acceptere den nye milliardregning – hverken på virksomhedernes eller på familiernes vegne – og hvis regeringen insisterer på at fortsætte i den retning, så bliver det uden os,« udtaler den konservative miljørordfører, Daniel Rugholm, onsdag eftermiddag i pressemeddelelsen.
Med »milliardregning« henviser han til et notat, som revisionsselskabet Deloitte har lavet for vandselskabernes forening, Danva. Her vurderer man, at Skats nedjustering af virksomhederne over de kommende år vil betyde en skatteregning i omegnen af 3-4 mia. kr.
Nu vil De Konservative stedet forsøge at finde en løsning sammen med Venstre og Dansk Folkeparti efter et valg.
»Vores fornemste opgave er her at redde de danske familier og virksomheder fra den kommende milliardregning, og hvis regeringen ikke er med på det, så må de opkræve pengene selv. Så vil vi i stedet taget sagen op med V og DF efter et folketingsvalg og om nødvendigt strikke et nyt forlig sammen.«
Indtil videre har regeringen været relativt lukket om sin position i spørgsmålet og har udadtil sagt, at man »ikke ønsker at forhandle i pressen«. Finans erfarer dog fra kilder ved eller tæt på forhandlingsbordet, at flere af partierne i rød blok har den opfattelse, at problemet ikke udelukkende skyldes Skats nedjusteringer. Eksempelvis kunne vandselskaberne i højere grad have lånt til nyinvesteringer frem for at betale dem via (skattepligtige) overskud, lyder et af argumenterne fra den kant.